10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Честит рожден ден, Христо Мутафчиев! (ВИДЕО)

На днешния ден рожден ден празнува големият български актьор Христо Мутафчиев.

Роден през 1969 г. в Карлово, Христо Мутафчиев напуска дома си още на 14 години.

Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Надежда Сейкова и Илия Добрев в Натфиз “Кръстьо Сарафов” през 1994 г. В периода 1994-1995 г. играе на сцената на Драматичен театър “Н.О. Масалитинов” в гр. Пловдив, а от 1995 г. е част от трупата на Малък градски театър “Зад канала”.

Българинът има и редица роли в телевизионни филми и продукции, както и участия в реклами. Сред популярните му изяви са в сериалите “Под прикритие”, “Дунав мост”, “Клиника на ІІІ етаж”, “Огледалото на дявола”, както и в тв продукциите “Най-важното в живота”, “Църква за вълци”.

През 2000 г. изиграва ролята на Татуирания във филма “Пансион за кучета” на режисьора Стефан Командарев. Същата година получава награда за млад актьор “Иван Димов”. През 2001 г. е отличен с приза на САБ за актьор, изиграл най-много главни роли през сезон 2000/2001 г.

Пет години по-късно взима “ИКАР 2005” за главна мъжка роля в театралната постановка на Мариус Куркински “Големанов”. През 2007 г. се снима в друг филм на същия режисьор – “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Тогава става и председател на Съюза на артистите в България.

През 2006 г. е получава награда за мъжка роля за Агатон Агасич в “Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич, режисьор Бина Харалампиева, на Международен фестивал “Дни на Зоран Радмилович” в гр. Зайчар, Сърбия.

За блестяшата си игра в “Миграцията на паламуда” Христо Мутафчиев е отличен със “Златна роза 2012” за най-добър актьор на фестивала на българския игрален филм във Варна.

Награди и отличия

   2000 – Награда за млад актьор „Иван Димов“;

    2001 – Наградата на САБ за актьор, изиграл най-много главни роли през сезон 2000/2001 г.;

    2005 – Наградата на САБ „ИКАР 2005“ за главна мъжка роля: Големанов в „Големанов“;

    2006 – Награда за мъжка роля в „Опечалена фамилия“ на Международния фестивал „Дни на Зоран Радмилович“ в град Зайчар, Сърбия;

    2018 – Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие

    2021 – награда „Аскеер“ за водеща мъжка роля : Райчо в „Плач на Ангел“

Мутафчиев се занимава и с озвучаване на филми и сериали от 1997 г., когато Асен Аврамов, изпълнителния продуцент на Арс Диджитал Студио, лично го кани да озвучи Дафи Дък и Бъгс Бъни.

Той озвучава героите в „Космически забивки“, 22 филма от „Шантави рисунки“ и „Весели мелодии“ като част от поредицата видеокасети „Звездите от Космически забивки“, издадени от Александра Видео, и отново озвучава Дафи във войсоувър дублажа на Арс Диджитал Студио на анимационния сериал „Дък Доджърс“.

Известен е с ролите си на Сид в поредицата „Ледена епоха“ на 20th Century Fox и Blue Sky Studios от 2003 до 2016 г., и Джина в „Аладин“ на Дисни от 2004 до 2005 г., записани в студио Александра Аудио.

Последният му засега озвучен филм е „Ледена епоха: Големият сблъсък“ през 2016 г.

Екипът на “Следвай ме”му пожелава много здраве, духовни радости и щастието никога да не го напуска!

Честит да е рожденият му ден!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles