18.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Честит 24 май!

Под една или друга форма този ден се празнува вече 171 години

24 май е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Така той беше преименуван от Народното събрание на 9 декември 2020 година. До тогава той носеше наименованието Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Погрешно, от времето преди 1990 г. той се смята и за деня на светите братя Кирил и Методий. Техният литургичен ден в църковния календар обаче е на 11 май.

Под една или друга форма, този ден се отбелязва вече 171 години. Официален празник в нашата страна е от 1990 година.

За първи път той се чества на 11 май 1851 г., организиран от Найден Геров в Пловдив, когато е църковният празник на светите братя.

Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители обаче става в България още с идването на техните ученици през 886 г., само година след смъртта на Методий. Солунските братя, както стават известни в историографията, са празнувани за две свои ключови постижения – създаването на глаголицата и превода на Библията на старобългарски език.

Кирил и Методий са почитани и от много други за разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Историческите спорове за произхода им продължават, макар да няма данни, които да сочат за техни български корени. Двама гръцки богослови, полиглоти и сред най-образованите хора за времето си създават писменост, чрез която християнството по-успешно може да се разпространява сред славянските народи. В ранното Средновековие писмеността и книгите не са били просто метод за предаване на информация, а въпрос на политическо влияние, което се потвърждава от факта, че това не е самоволно начинание, а е възложено от императора в Константинопол по онова време.

Българската азбука, която ползваме днес, кирилицата, всъщност е дело на българските ученици на св. св. Кирил и Методий в Преславската книжовна школа. Тя е опростен, но и допълнен вариант на глаголицата, дело на Кирил. Колкото до глаголицата, тя е създадена на базата на три основни знака – кръга, триъгълника и кръста. Съответно, пълнотата на Бога, Светата Троица и Разпятието на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Този факт потвърждава мисионерската задача, с която са се нагърбили двамата братя – монаси. Независимо от пренията през десетилетията по отношение на техния произход, мотиви, наименование на празника едно е ясно.

Благодарение на тяхното дело и това на учениците им, донесли техния труд в България, днес не само можем да общуваме писмовно, да се информираме, оформяме и надграждаме познанията и интелекта си, но и да сме равностойни в културно отношение с останалите народи в Европа. Защото, тяхното дело въздигна езика в културна норма и база за развитие не по-маловажни от останалите на Стария континент. Точно заради тези заслуги папа Йоан Павел Втори ги въздигна светите братя Кирил и Методий в „съпокровители на Европа”.

Честит празник!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles