15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

„Човекоугодници“: 5 знака на хората казващи „ДА“ на всичко и как да спрем да бъдем такива

Да подкрепяме тези около нас е важна част от нашите вазимоотношения, но когото се поставяме винаги в услуга на другите, може да бъде знак за психичен проблем.

Да бъдеш добър приятел означава да си до нягокого, винаги, когато му потрябваш и това е нещо естествено. Това е любовта – дар и „приятелската любов“, както я нарича К.С. Луис в своята книга „Четири пъти Любов“. Да имаш приятели на които да разчиташ, които могат да те подкрепят когато си в нужда е наистина основата на приятелството и по някакъв начин е онова, което се очаква и изисква от тези, които са близо до нас. Но, когато започнеш да поставяш нуждите на другите пред твойте, това може да е знак за нещо по дълбоко, което се случва с твоята психика. Обикновено такива хора се наричат „угаждачи“, а английският термин – people pleaser в буквален превод означава, човек задоволител или човек, който задоволява желанията на другите. Това често e характерна черта на личността, в кято се забелязва необходимост от печелене симпатиите и одобрението на другите. Борейки се с тази черта не е лесно за хората, котио удовлетворяват другите. Това свидетелства и популярната платформа BetterHelp, където може да разберете дали сте сред тези хора. В ТикТок платформата психолог на платформата подчерта следните знаци за осъзнаване на това, че сте човека, който казва „да“ на всичко:

ДАЛИ СМЕ ЧОВЕКОУГОДНИЦИ? ПРОВЕРИ!

ТАКИВА СМЕ, АКО:

  1. Намираме за изключително трудно да кажем „не“ на другите хора и често казваме „да“ при положение, че знаем, че нямаме време.
  2. Необходимостта от това да бъдем разпознавани като позитивни и желанието винаги да бъдем харесвани от всички, както и че би направил твърде много неща за да се представим в този образ.
  3. Дори, когато не си виновен ти се извиняваш, защото не би искал да разстроиш отсрещния човек
  4. Друг съществен знак е че често ти се налага да запазиш мислите си за себе си, за да предотвратиш конфронтация. Твоята цел е хората да не престават да те харесват.
  5. Друг типичен знак е, когато те наранят или когато някой направи нещо, което те наранява, ти задържаш чувствата и страданията за себе си.

Според психолозите има едно по-лесно упражнение за хората, който винаги казват „да“ и то се състои в това, когато има необходимост да разкриваме, това което мислим, да разкажем за нашите препдпочитания и това, с което не бихме били съгласни ще помогне на хората около нас да разберат кои сме.

Необходимо е да намираме време за да осъзнаваме кои сме. По този начин ще имаме баланс в живота и връзката си. Ако се чувстваме удовлетворени от живота то бихме могли да се откъснем от този порочен навик да казваме „да“ на всекиго и бихме се задовлоили с това, което имаме.

Човекоугодството не е нещо, което може да се превъзмогне веднага. Необходимо е човек да чете и да мисли, да следи знаците, за да може да прави малки стъпки към един по-добър живот.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles