14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Чушки в медена марина

Едва ли има уважаващ себе си български дом с градина и собствено производство на зеленчуци, пък и да няма, в който да не бъде направен някой  друг буркан зимнина. Нашенското консервиране е характерна черта на българина, но и част от една твърде устойчива кулинарна култура, която се харесва и на чужденците.

И така, ако ни изненадат чужденци посред зима, скъпи гости или дори само съседът, всякога ще има какво да му предложим към питието.

„Следвай ме” ви предлага традиционни чушки в медена марина, които се запазват хрупкави.

Продукти: чушки (изчистени) – 5 кг, чесън – 2 скилидки на буркан от 500-700 мл. За марината: вода – 3 л, сол – 2 супени лъжици, натурален мед – 1 чаша чаена, оцет (9%) – 200 мл., слънчогледово олио – 200 мл, едро смлян черен пипер – 1 супена лужица, ароматен черен пипер на зрънца – 10 зрънца, дафинов лист – 5 листенца.

Приготвяне: Чушките се изчистват от семената и дръжките. Разрязват се на четири, но ако са по-дребни може да се оставят и цели. Приготвянето на марината – във водата се слагат всички подправки и меда, разбъркват се и кипят 5 минути.

Бурканите и капачките се измиват. На дъното се слага чесън.

В кипящата марина се слагат чушките.  Когато тя закипи, чушките се изваждат с щипки или решетъчна лъжица и плътно се натъпкват в бурканите върху чесъна. В пълните буркани се разпределя марината. Затварят се и се стерилизират по най-удобния начин за домакинята. Така приготвените буркани се оставят върху кърпа с дъното нагоре за изстинат.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles