8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Шведската група ABBA пусна видеоклип (видео)

Видеоклипът е първия от 40 години след разпадането на групата.

ABBA са шведска поп група, създадена в Стокхолм през 1972 г. Групата се състои от Агнета Фелтског, Бьорн Улвеус, Бени Андерсън и Ани-Фрид Лингстад. Името на групата ABBA идва от първите букви от имената на певците. Те стават едни от най-успешните изпълнители в историята на поп музиката, достигайки върховете на световните класации от 1972 до 1982 г. Те са известни също и с това, че спечелиха конкурса за песен на Евровизия през 1974 г., донасяйки на Швеция първата победа в историята на състезанието и ставайки най-успешната група, участвала някога в това състезание.

На върха на популярността си бракът на Бьорн и Агнета приключи през 1979 г., а бракът на Бени с Фрида се разпадна през 1981 г.

След разпадането на ABBA в края на 1982 г., Агнета и Бьорн преоспяват в писането на музика, докато Бени и Фрида преследват солови кариери.

На 50-ата годишнина от Евровизия през 2005 г. хитът на ABBA Waterloo беше избран за най-добра песен. На 15 март 2010 г., групата е въведена в залата на славата на рокендрола. През 2015 г. песента Dancing Queen спечели най-престижната награда- Грами.

40 години след разпадането на групата АBBA пускат видеоклип на коледния си сингъл Little Things от новия си албум „Voyage“

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles