10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ябълково „сирене” – Коледният десерт на литовците

Какво е Коледната трапеза, ако от нея не ухае на канела, мед и ябълки?

Високо качество за всяка трапеза. Къде са магазините АВАНТИ? Вижте ТУК

Тези основни продукти в сладкарството са залегнали в празничната кулинария на повечето европейскси народи. Литовците пък, дори си правят от тях ябълково „сирене” за Рождество Христово. Тази рецепта те са взели, като основа, от германците, и дообогатили впоследствие.

Този сладкиш се приготвя сравнително лесно, ефектен е и може да се консумира както с кафе, чай и какао, така и с бяло вина или вермут. Тези и много други стоки за Вашата празнична трапеза, в отлично качество и на много изгодни цени можете да закупите от магазини АВАНТИ.

Продукти: ябълки – 1,5 кг, орехи – 50 г, смляна канела – 1 чаена лъжичка, захар – 320 – 350 г.

Приготвяне: По гъстота ябълковото „сирене” наподобява стегнат мармалад. За направата му литовците го приготвят дни преди Рождество Христово, за да се стегне добре. Ако решите, че времето за Коледа е малко, то можете да го направите отсега за Нова година. Препоръчва се да се подберат ябълки от сорт с повече пектин.

Ябълките се нарязват на тънки резенчета, семенцата се отделят. Слагат се в купа и се посипват със захар (3-4 супени лъжици). Покрива се и престоява една нощ. На сутринта ябълките са пуснали сок. Слагат се на огъня и врат на слаб до средно силен огън 20 минути, докато ябълките омекнат. По време на варенето, ябълките трябва да се разбъркват. От тях се отсипват 2 – 3 супени лъжици, останалите се пресипат в блендера и се смилат. Добавя се захарта. Масата отново се слага на огъня и се вари с разбъркване, докато не намалее 2,5 пъти. В края на варенето тя трябва да стане гъста и да се точи от лъжицата.

Отделените ябълки се слагат във варената смес, добавя се канелата и смлените орехи. Вари се още 20 минути на много слаб огън. Не се отдалечавайте от огъня, разбърквайте, за да не загори сместа. Отмества се от огъня и се оставя да поизстине. Взима се марля, сгъната на два – три слоя, сместа се изсипва в нея, завива се и се оставя да се оттече остатъчната вода, ако е останала такава. Престоява в марлята една нощ, като е добре тя да бъде завързана и окачена за повече оттичане. Марлята се снема и „сиренето” се слага върху пергамент да изсъхне. Преобръща се периодично. След изсушаването, „сиренето” се завива в пергамент и се слага на хладно място. Поднася се върху дъска за сирена, реже се на тънки резенчета.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles