10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Японски професор участва в уникална процедура в УМБАЛ „Св. Анна“

Уникална за България инвазивна процедура беше направена от японския проф. Хирото Шимокавахара и доц. Васил Велчев в Университетската болница „Св.Анна“ в София, съобщиха от лечебното заведение. Това е т. нар. метод на балонната дилатация при пациенти с хронична тромбемболична пулмонална хипертония, на който беше посветен научен семинар за лекари.

Всичките 7 процедури при общо 5 пациента бяха проведени в двата последователни дни посветени на този рядък проблем от доц. Васил Велчев и Проф. Шимокавахара. Процедурите са минимално инвазивни и изискват достъп през централен венозен съд на бедрото или шията. Същността на процедурите се изразява в последователна балонна дилатация на разклоненията на белодробната артерия. Както стана ясно при дискусията с проф. Шимокавахара и доц. Велчев този тип интервенции трябва да се провеждат в няколко последователни сесии през интервали от един-два месеца и би могло да се достигне до нормализиране на наляганията в белодробната артерия.

Процедурите се повтарят до значително подобряване или изчезването на симптоматиката придружено с нормализирането на наляганията в десните сърдечни кухини и белодробната артерия.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles