19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

100 хил. с трудно зарастващи рани, лекуват ги безплатно в Пловдив

Не по-малко от 100 хил. човека у нас страдат от трудно зарастващи рани.

В страната обаче не се води статистика колко точно са те. За незарастваща, наричана още атонична рана се смята тази, която не зараства за 4 – 6 седмици.

Пловдивската клиника „Медикус Алфа” е една от малкото в страната, където се извършва успешното им лечение. Лечебното заведение е от малкото у нас, които имат договор със здравната каса за такава терапия. Плаща се само първичният преглед, цената му е 40 лева. За здравноосигурените пациенти и трите етапа на лечението – медикаментозно разширение на съдовете за подобряване на кръвооросяването, малки хирургични интервенции за отстраняване на възникнали рани и некроза преди задълбочаването им при необходимост, и антибиотично лечение за премахване на микробната флора, са безплатни.

„Целта е некротичният процес да се овладее в етап, в който все още е обратим. Поради високата си податливост на инфекции, при липса на навременно и адекватно лечение, трудно зарастващите рани могат да доведат дори до ампутация на засегнатия крайник”, предупреждава д-р Станьо Славчев, който е един от водещите специалисти в лечението на тази диагноза.

Атоничните рани възникват спонтанно и обичайно са резултат от друго заболяване. Сред най-честите причини за това са диабетът, венозната и артериалната недостатъчност.

Според епидемиологичните проучвания около 15% от пациентите със захарен диабет развиват синдрома на „диабетното стъпало“. Основна предпоставка за възникване на трудно зарастващите рани е причиненото от диабета свиване на кръвоносните съдове и увреждане на периферните нерви. Първите симптоми на това усложнение са намаляване на потната секреция, намаляване и изчезване на усещането за болка и топлина. Раните най-често се развиват на ходилото, увеличават бързо обема си и са силно податливи на инфекции, което налага своевременната намеса на опитен хирург.

Процесът на заздравяване на раната се състои от четири фази, които са силно интегрирани и взаимозависими: хемостаза, възпаление, пролиферация и възстановяване на тъканите. Има много фактори, които могат да засегнат някоя от фазите на този процес, и така да попречат на правилното му протичане. Една от най-честите причини за усложнения на тези рани в световен мащаб са отложеното, непълно или неправилно лечение.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles