1494 лева за преглед на дете на Златни пясъци

Толкова е платило семейство чужденци на доктор с кабинет в хотел, няма заковани цени за джипитата

Семейтво чужденци са платили 1494 лева за преглед на детето си при лекарят от доболничната помощ д-р Здравко дамянов, който има кабинет в хотел на Златни пясъци. Новината за високата така плъзна в социалните мрежи, където бяха публикувани и документи. Това са издаден касов бон и фактура, както и медицинско свидетелство с надлежно описани всички дейности, извършени на 9-годишната София Орлова от Литва.

От тях става ясно, че тя е била прегледана, направена й е отоскопия (преглед на ушите), измерен й е пулсът, температурата и саторацията, като последните три манипулации са повторени след известно време. Родителите твърдят, че тя само е прегледана. Предписани са й и лекарства.

По закон

Лекарите от доболничната помощ, каквито са и общопрактикуващите, са регистрирани по Търговския закон като лечебни заведения точно, както и болниците. Разликата е, че втори фигурират като „лечебни заведения за болнична помощ“. При тях преди петнадесет години беше въведен таван на цените за избор на лекар и екип, докато такива за докторите в доболничната помощ няма. Като търговци, каквито са те по смисъла на същия този Търговския закон, те могат да определят цените сами.

Документите

В случая с детето на чужденците на Златни пясъци на родителите било обяснено, че ако платят с банкова карта, ще им се увеличи сумата с 20 на сто. Това, всъщност, възбужда и един твърде основен въпрос – на какво основание ще им скочи цената точно с тези проценти? Отговор няма, защото такъв разход не би се оформил. При плащането с карта се установява движение на пари по банков път, докато на ръка, ако търговецът е недобросъвестен, което не твърдим, че е така с лекаря в случая, е възможно то да не бъде осчетоводено. Буди недоумение и фактът, че фактурата е написана на английски език макар, че тя трябва да послужи през българската Национална агенция по приходите (НАП). Не е ясно и дали тя е заприходена.

Има ли право докторът

Какъвто и да е случаят, лекарятот доболничната помощ е в законовото си право да определя сам таксата за преглед и манипулации. Друг е въпросът, доколко е редно да няма таван на цените в този сегмент от сектора. Възниква и въпросът, защо чужденците не са си направили нужните здравни застраховки преди да поемат на път – нещо, което важи и за нас, българите преди пътуване.  

Exit mobile version