21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

33 години от трагедията на „Хилзбъро“ (ВИДЕО)

Днес, 15 април 2022 година, се навършват 33 години от най-голямата спортна трагедия на Великобритания. На днешния ден през 1989 година на стадион „Хилзбъро“ в Англия, смъртта си намират 97 привърженици на Ливърпул.

Денят, в който случи “Трагедията на Хилзбъро”. Това започна като най-обикновен пролетен ден, в който Ливърпул играеше полуфинал за ФА Къп с Нотингам Форест на неутрален стадион – този на Шефилд Уензди, “Хилзбъро”. Срещата бе прекратена в седмата минута при резултат 0:0, а в преиграването на 7 май мърсисайдци печелят с 3:1.

Много преди началото на мача в 15:00 часа хиляди фенове на мърсисайдци се струпаха пред вратите на стадиона, а повечето от тях са без билети. Полицаите започват да се страхуват, да не стане сбиване или някой от тълпата да бъде стъпкан. Полицаят Дейвид Дъкенфийлд взема фаталното решение: Да се отвори портал “С” на трибуната. Това причинява мощно нахлуване на феновете на Ливърпул, като тези от първите редици не успяват да удържат на натиска отзад и мнозина от тях са притиснати до оградата на сектора и умират от задушаване.

Докато хората умираха на трибуната, на терена е даден началният сигнал на мача. Вратарят на Ливърпул Брус Гробелар си спомня: “Чувах как феновете викаха към мен: “Брус, помогни ни! Не можем да дишаме тук, умираме.” Тогава аз се обърнах към един полицай и го помолих да отвори вратата на оградата, преди да е станало твърде късно, а той ми отговори, че това не е в неговите правомощия.”

Шест минути след началото на мача хората по трибуната вече започваха да умират. Някои се спасиха покачвайки не са оградата или на горната тераса, други обаче нямаха този късмет. 96 загинали, последният от тях починал след 4-годишно състояние на кома. Сред починалите на стадиона е и бащата на бившия вратар на мърсисайдци Пол Харисън. Най-младата жертва е 10-годишният Джон-Пол Гилхуули – братовчед на капитана на Ливърпул Стивън Джерард.

“Трагедията на Хилзбъро” обаче имаше и своята положителна последица. Стадионите в Европа станаха по-сигурни. Веднага след нещастието в Англия забраниха оградите на трибуните и правостоящите места. Оттогава всички трибуни по стадионите в страната са само със седалки.

От ФИФА и УЕФА одобриха решението и го прилагат и в другите части на света. Формулата: една седалка – един фен предотвратява струпването на твърде много хора в затвореното пространство на трибуните.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles