32.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

19 април- Ден на велосипеда

Денят на велосипеда е известен с първото съзнателно използване на наркотик.

На 19 април 1943 г., откривателят на синтезирания наркотик ЛСД, швейцарският химик Алберт Хофман умишлено и преднамерено инжектира в пръстите си незначително количество от наркотика, който е открил три дни по-рано. Забелязвайки промените в състоянието си, той предполага, че се разболял и тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. Усещайки все повече действието на наркотика, той разбира какво е открил.

Няколко дни по-късно той описва експеримента, на който се подложил и възприятията си в бележки, на базата на които по-късно написва и книгата си „ЛСД – моето трудно дете“ (на английски: LSD: My Problem Child).

Алхимикът твърди, че е създал ЛСД като лекарство и не е виновен, че хората злоупотребяват с него.

    Хофман се надява, че ЛСД ще бъде полезен при психиатричните изследвания и през 50-те и началото на 60-те години халюциногенът действително се използва активно и относително успешно при лечението на различни психични разстройства. През 1965 г. обаче, лабораторията прекратява напълно производството на ЛСД заради нарастващото обществено недоволство.

   Много велосипедисти са се посветили на идеята за превръщане на манията си за здраве, спорт и колоездене в начин за набиране на средства за нуждаещи се. Велопоходът от Лондон до Брайтън, например, досега е успял да набере около 40 милиона паунда за организацията „British Heart Foundation”, което е резултат от тяхното сътрудничество от 1980 година.

   Всекидневното колоездене носи огромни ползи, които могат да ви спестят закупуването на абонаментни карти за фитнес залите. По данни на Националния форум за коронарни болести на сърцето в САЩ, тези, които карат колело редовно, се намират в здравословна форма като тази на човек, който е с 10 години по-млад от тях.

   Предполагаме, че няма да ви изненада фактът, че белите дробове работят значително по-интензивно от обикновено, когато карате колело. Един възрастен, когато се занимава с колоездене, обикновено използва 10 пъти повече кислород, отколкото за същия период от време, което прекарва пред телевизора. Редовното колоездене спомага за укрепване на сърдечно-съдовата система, което с течение на времето позволява на сърцето и белите дробове да работят по-ефективно, да доставят по-бързо по-голямо количество кислород там, където е необходим. Това означава, че ще можете да правите повече упражнения с по-малко усилия. 

Учените, които изследват спорта и ефекта му върху тялото, са установили, че скоростта на метаболизма на организма (т.е. ефективността, с която той изгаря калории и мазнини), не само драстично се повишава по време на колоездене, но и в продължение на няколко часа след това. „Дори и след 30-минутно каране на велосипед, тялото може да изгаря огромно количество калории в продължение няколко часа, след като сте спрели“, казва спортен физиолог Марк Симпсън от Loughborough University. Едно скорошно проучване показва, че велосипедистите, които карат по-бързо, но за по-кратко време, изгорят три и половина пъти повече телесни мазнини, отколкото тези, които карат дълго, но с по-бавно темпове.

   Звучи нелогично, но ако се чувствате твърде уморени, най-доброто нещо, което можете да направите, е да отидете да покарате колело. Физическата активност, дори за няколко минути, има изненадващ ободряващ ефективен. Обобщението от дванадесет проведени изследвания за връзката между упражнения и умора, извършвани между 1945 и 2005 г. установи, че тренировките директно намаляват чувството на умора и отпадналост.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles