14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

2427 нови установени с COVID-19

Тръгнаха проверки в лабораториите за забавени резултати

2427 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, а направените PCR тестове са 7 910. Това показват данните в Националната информационна система.

Така доказаните у нас случаи на новия коронавирус стават общо 56 496, от които активните са 34 110.  Броят на излекуваните вече достига 21 037, като 507 от тях са регистрирани през изминалото денонощие. В лечебни заведения се намират 2 841 пациенти с потвърден COVID-19. От тях 180 са настанени в интензивни отделения или клиники.

Още 51 са загубили битката с коронавируса през изминалото денонощие и общият брой на починалите достигна  1 349.

Оказва се, че някои лаборатории не успяват да подадат данните от извършените тестове навреме и се впиват за следващи дати в информационната система. Затова по разпореждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов започват проверки.

„Натъкваме се на какви ли не примери за качване на резултати след ден, след два, след три. Увеличеният брой случаи във вторник. Ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите, коментира преди ден министърът. – „Това не трябва да се допуска, защото с това забавяне някой човек вече е оздравял, а ние тепърва го поставяме под карантина. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите“, допълни той.

Днес Столичната регионана здравна инспекция получи подкрепа от 20 свои колеги, работещи в Националния център за опазване на общественото здраве и анализи.

Следвай ме – Здраве / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles