13.8 C
София
петък, май 24, 2024
spot_img

50 места в чужбина с BG следа, описани в книга

Знаете ли защо замъкът „Св. Антон“ в Словакия има важно място в българската история? След абдикацията си цар Фердинанд го използва за своя ловна резиденция, а по време на Втората световна война той е негов постоянен дом. Днес замъкът е превърнат в музей, а една от стаите е наречена „българската“.

В къща на метри от световноизвестния музей „Прадо” в Мадрид е отсядъл писателят Димитър Димов. Как е изглеждал домът край езерото Комо, в която последен пристан е намерил Пенчо Славейков и с кого се е срещал там? От кога в Рим има статуя на Иван Вазов и как така се е случило, че в Нигерия има точно копие на Двореца на културата и спорта във Варна?

Отговори на тези въпроси и места, свързани с българската история зад граница ще намерите в книгата „50 места от българската история отвъд България“. Нейни автори са Светослав Марков и Теодор Борисов. Тя се издава от сдружение „Българска история“ с подкрепата на Фондация Българска Памет, която финансира изданието като част от дългогодишната си дейност, свързана със съхранение и разпространение на нашето културно-историческо наследство.

Представянето на книгата ще бъде на 19 юни (понеделник) от 19 часа в „Sofia live club“.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles