21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

7 важни правила при грижата за мазна кожа

Мазната кожа се смята за най-проблемната, а грижата за нея – най-сложната. За да изглежда тя здрава, без особени странични средства е необходимо да се спазват няколко базови правила:

Първо: Мазната кожа трябва да се почиства два пъти на ден, като се използват очистващи средства, предназначени точно за такъв тип. Сутринта и вечерта я измивайте еднакво прецизно, тъй като по време на сън тя отделя най-много себум.

Второ: Не бива да я миете с гореща вода, защото тя усилва отделянето на кожна мазнина. Добре е да е хладка.

Трето: Очистващото средство не бива да е агресивно. При избора му трябва да се дава предпочитание на ефективните и деликатни формули.

Четвъртък: След изчистване на кожата задължително използвайте тоник или термална вода, която балансира pH – то, от чието ниво зависи изработването на себума. Веднъж седмично предвидете в програмата си изчистване с противовъзпалителна маска с абсорбиращо и успокояващо действие.

Пето: Използвайте скраб само при отсъствието на възпалителни елементи и не по-често от веднъж седмично. При неспазване на това условие рискувате да усложните ситуацията със съществени възпаления и да ги разпространите по цялото лице.

Шесто: За да замаскирате възпаленията, в никакъв случай не използвайте тонален крем, а средства за локално приемане, разработени специално за мазна и комбинирана кожа.

Седмо: Увлажняването е важно за всеки тип кожа, в това число и за мазната. Затова е от голямо значение да поддържате нивото на влага с помощта на специални средства. Препоръчва се те да се купуват от аптеките, където се продават само проверени и безопасни продукти.

 

Следвай ме – Стил

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles