LATEST ARTICLES

Безплатни консултации по имотни казуси в София

Те ще бъдат на 30 септември, организират се от Националното сдружение „Недвижими имоти“

Безплатни консултации от водещи експерти по въпроси, свързани с казуси за недвижимите имоти ще се проведат в София. Това съобщиха от Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), което ги организира. Те ще бъдат на 30 септември, в обновената историческа сграда на Централните хали. Събитието е посветено на празника на столицата.  

Посетителите ще имат възможност да зададат своите въпроси както за процеса на покупко-продажба, така и относно определяне пазарната стойност на имотите, често срещани проблеми с документите, наемните взаимоотношения в София, банковото финансиране на сделките и други.

На консултациите ще се засегнат често срещани въпроси, като определяне на адекватна цена за продажба на имоти или за покупка на нов дом, как се постига максимална възвращаемост, какви са стратегиите за получаване на отстъпки и спестяване на средства при покупка на недвижим имот и много други. Освен това, експертите ще обсъдят какви изисквания могат да се поставят пред всеки брокер, за максимална защита на интересите при сделка, както и каква е необходимата документация за успешно приключване на сделка.

 Национално сдружение „Недвижими имоти“ е с 32 години история и доказан авторитет  в България и чужбина. Организацията обединява над 2 500 професионалисти в повече от 30 населени места. От създаването си, НСНИ полага усилия, насочени към непрекъснато повишаване квалификацията на своите членове, към спазването  на етични принципи за работа в сферата на недвижимите имоти, следване на добрите практики и създаване на законова регламентация на професията.

Безплатните консултации по казуси от сферата на недвижимите имоти, е първото от поредица събития, които софийската структура на НСНИ ще организира в столицата. Целта на събитията е подпомагане гражданите, планиращи имотна сделка, да избягват често срещани грешки и потенциални проблеми в процеса на покупко-продажба на недвижими имоти, да се ориентират по-добре при определяне пазарната стойност на своя  имот, да намират навременно, при прозрачни и изгодни за тях условия, необходимото им банково финансиране, да открият, да се доверят и да разчитат на професионалисти в бранша, убедени в тяхната етичност, коректност, опит и професионализъм.

Приемат заявления помощи за отопление и през октомври

0

Хората с ниски доходи и уязвима ситуация ще бъдат подкрепени с 553,75 лева, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане

 Заявленията за помощи за отопление ще могат да бъдта подавани до 31 октомври. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Приемането им започна от 1 юли. Очаква се тази зима да бъдат подпомогнати общо 340 400 домакинства, за което в бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени 186,3 млн. лева. За целия отоплителен сезон – от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г., хората с ниски доходи и в уязвима ситуация ще бъдат подкрепени с 553,75 лева. Благодарение на корекционния коефициент, който се прилага във формулата за изчисляване на дохода, ръстът на пенсиите от юли т.г. няма да повлияе върху достъпа до подкрепа, увериха от АСП.

Над 306 000 заявления за целевата помощ за отопление са подадени до момента. Това е с 4.6% повече спрямо същия период на миналата година.

Подробности за подаването на документите за настоящата кампания са публикувани на сайта на АСП (виж ТУК). По електронен път документите могат да бъдат подавани и през новосъздадения от Министерството на електронното управление портал (виж ТУК).

Изчезна жена от старчески дом, издирват я

Издирват възрастна жена, избягала от старчески дом в столичния квартал „Суходол”, съобщиха нейни близки.  Милка Николова е в неизвестност от 1 септември.

Тя е с деменция и прекарани няколко инсулта, предупреди синът ѝ Тони Джамбазов, който помоли за съдействие.

Косата на Милка е късо подстригана и светла. Тя е висока около 160 см и има кафяви очи. 75-годишната жена е обявена за национално издирване. Акция по търсенето тече и в момента. Тони Джамбазов моли всеки, който има информация за майка му, или я е виждал, да се обади на телефон 0898454027 или да се свърже с полицията.

Откриха огромен диамант в Ботсвана

0

Той е колкото длан на ръка, намерен е в мина чрез технология с рентгенови лъчи, 2492 карата е

Огромен 2492-каратов диамант – вторият по големина в света – е открит в Ботсвана, съобщи в четвъртък канадската минна компания, която откри камъка, предава АФП.

Той е намерен в диамантена мина с помощта на технология с рентгенови лъчи, се казва в изявление на Lucara Diamond Corp. Оттам обаче не дават стойността за находката, нито споменават нейното качество. Но по отношение на каратите камъкът е на второ място след 3016-каратовия диамант „Кулинан“, открит в Южна Африка през 1905 година.

 „Въодушевени сме от откриването на този изключителен 2492-каратов диамант“, каза президентът на Lucara Уилям Ламб в изявлението.

Снимки, публикувани от компанията, показват, че диамантът е голям колкото длан на ръката. Тази находка е „един от най-големите необработени диаманти, откривани някога“ и е открита с помощта на рентгеновата технология Mega Diamond Recovery на компанията, инсталирана през 2017 г. за идентифициране и запазване на големи диаманти с висока стойност, се казва в изявлението.

Тобиас Корминд, управляващ директор на най-големия онлайн бижутер на диаманти в Европа, 77 Diamonds, потвърди, че това е най-големият необработен диамант след „Кулинан“, части от който украсяват бижутата от короната на Великобритания.

„Това откритие до голяма степен се дължи на по-нова технология, която позволява по-големи диаманти да бъдат извлечени от земята, без да се разпадат на парчета. Така че вероятно ще видим повече откъде идва това“, каза той.

Ботсвана е един от най-големите производители на диаманти в света, нейният основен източник на доходи, представляващ 30 процента от БВП и 80 процента от нейния износ. Преди последната находка да бъде обявена, в страната най-голям беше 1758-каратов камък, добит от Lucara в мината Karowe през 2019 г. и наречен Sewelo. Lucara откри друг, 1174-каратов диамант в Ботсвана през 2021 г., използвайки същата рентгенова технология.

Почина журналистът Иван Гарелов

Той си отиде тази сутрин, на 3 септември в „Пирогов“, беше приет в спешната болница след падане

След продължително лечение тази сутрин почина Иван Гарелов, съобщиха от „Пирогов“, където журналистът беше приет по спешност.

Иван Гарелов беше транспортиран в неврореанимацията на университетската спешна болница в средата на месец юли т.г. след черепно-мозъчна травма, получена след падане. Инцидентът стана в Свети Влас, където той работеше върху нова книга (виж ТУК).

Роден е през февруари 1943 г. Дълги години беше водещ на обзорно-политическото предаване „Панорама“ по БНТ. Голяма част от професионалния му път минава именно в БНТ. През 1972 г. той започва работа в телевизията като репортер, а на „Панорама“ беше водещ в продължение на 21 години. В БНТ той създава и вечерното публицистично предаване „Екип 4“. От 11 септември 2000 г. постъпва за кратко на работа в „Нова телевизия“ като шеф на „Новини и актуални предавания“. През 2004 г. става водещ на телевизионната игра „Вот на доверие“ по Би Ти Ви.

„Дневник“ припомня и някои от дейностите му извън журналистическата работа. Ето какво казва медията.

През 2011 г. Гарелов съосновава „Кръг 11“, който организира годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“ През 2017 г. става медиен съветник в служебното правителство на Огнян Герджиков, по-късно е освободен от поста, след като в ефира на „Нова телевизия“ защитава тогавашната журналистка Елена Йончева. Гарелов беше разкрит от Комисията по досиетата като кадър на Държавна сигурност през 2008 г. при проверката на БНТ. Бил е щатен служител на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

През 1968 г. е изпратен да изкара разузнавателна школа в КГБ, но поради прояви, оценени като „морално-битово разложение“, обучението му е прекратено и той е върнат предсрочно в НРБ, уточнява сайтът „Държавна сигурност.com“. Уволнен е от ДС, но за кратко. Въпреки провиненията му той е назначен през 1970 г. като нещатен оперативен работник под псевдонима Талев. През 1972 г. Гарелов започва работа под прикритие в Българската телевизия. Там става ръководител на резидентурата на ДС. Работи с над 30 агенти на Държавна сигурност, сред които Кеворк Кеворкян, Хачо Бояджиев, Димитри Иванов, Иван Гранитски, Нидал Алгафари и др. В досието му са запазени документи за получени възнаграждения.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Беше познавач на Гърция и на българско-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константинос Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, който е баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска, която също беше журналист.

Въпреки нееднозначната му биография, екипът на „Следвай ме“ изказва съболезнования на колегията. Журналистиката изгуби един изключителен анализатор, човек с визия и изключително широка  култура. Той беше истински учител в професията за мнозина. Ще го помним с добро.

Поклон  пред паметта му!

Пак промяна в изпитите на учениците

0

Редактиране на текст вместо дикторка за проверка на правописа ще е новото във външното оценяване на четвърти клас

Промяна в изпита за национално външно оценяване (НВО) смята да въведе Министерството на образованието и науката. „Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване в края на 4-ти клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст – основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове“. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с регионалните управления на образованието. Срещата се свиква по негова инициатива за координация на подготовката на новата учебна година.

Идеята е в последната задача от изпита четвъртокласниците да открият и да редактират думи с правописни грешки – тип задача, която традиционно се използва в обучението в началния етап. По този начин ще се разнообразят типовете задачи, като отново ще се постигат целите за проверка на базовата грамотност в областта на правописа, но без да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация. В момента се осъществяват експертни обсъждания и най-вероятно тази промяна ще бъде въведена още от тази година. В зависимост от резултатите ще се прецени трайното ѝ въвеждане, стана ясно по време на заседанието.

Наред с това се анализира и нуждата за преразпределение на броя на задачите със затворен, с кратък отворен и с разширен отговор на изпита от НВО в края на 4 клас по математика.

„Промените са в продължение на усилията ни за поставяне на по-голям акцент на изпитите върху измерването на придобити компетентности, а не просто възпроизвеждане на знания“, обясни проф. Цоков. Целта на МОН е да увеличава броя на задачите, които проверяват практически умения, необходими за живота, както и на такива, които изискват осъществяване на междупредметни връзки.

„Редуването и разнообразяването на задачите ще помогне за по-ефективното прилагане на умения в нова и непозната ситуация, без обучението да се свежда само до подготовка за решаване на определен тип задачи “, каза още той. По думите му се работи на пълни обороти за изготвяне възможно най-бързо на тези модели за национално външно оценяване, така че те да са готови и учители, родители и деца, да се запознаят с тях.

Следващата важна задача през настоящата учебната година е свързана с провеждането на международното изследване PISA 2025 г., което ще бъде с фокус върху природните науки. „В тази връзка подготвяме единен инструмент, с който да може да се измерят придобити основни умения в областта на природните науки на учениците от 9-ти клас. Идеята е чрез решаването на включените в този тест задачи учениците да се запознаят с вида на задачите от изследването“, обясни министър Цоков. Този инструмент ще бъде от полза и за преподаващите учители, които ще се информират за начина на задаване и на оценяване на такъв тип задачи.

„Обмисля се тестът да се осъществи в електронна среда, като се апробират различни платформи и се потърси обратна връзка от ученици и учители“, каза проф. Цоков. Тъй като не става въпрос за изпит от национално външно оценяване, ще се даде възможност по преценка на преподаващия учител и по желание на ученика резултатите от всяка от трите части да се впишат вместо резултати от входните равнища – съответно по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия.

Друг основен акцент през учебната година ще бъде върху работата по препоръките от одитния доклад на Сметната палата. „Предстои да се подготви анализ на резултатите и ефективността на учебните програми, утвърждавани на училищно равнище от съответните директори, насочени към усвояването на българския език в начален етап, към развитието и усъвършенстването на компетентностите по математика в прогимназиален етап и на тези по природни науки в първи гимназиален етап“, обясни министърът.

Министерството на образованието и науката ще работи и за приемането на държавен образователен стандарт за управление на качеството в образователните институции. „Подготвихме визията и рамката на този стандарт. Имаме готово предложение, което е обсъдено със социалните партньори на Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование“, съобщи проф. Цоков.

По думите му в следващите месеци в 40 образователни институции ще се апробира инструментариумът за самооценка на образователните институции, ще се обсъди с педагогическата общност, за да може максимално да се усъвършенства преди приемането му. Според него с утвърждаването на този стандарт ще се реализира изключително важна задача в системата, защото тя ще дава информация за състоянието на всяка институция – дали се отчита напредък, или изоставане, което ще помогне за прилагането на навременни и конкретни мерки на училищно ниво.

Друга задача през предстоящата учебна година ще бъде свързана с начина на финансиране на училищата и детските градини, така че средствата, които получават, да бъдат обвързани с качеството на обучението и добавената стойност в посока на подобряване на резултатите на обучаващите се. „Това е един от съществените приоритети за промяна в образователната система, която значително ще повиши качеството“, отбеляза министър Цоков.

Разработена е и визия за цялостна промяна на учебните програми към по-голяма рамковост и интердисциплинарност, която в следващите седмици ще се обсъжда с всички заинтересовани страни.

„През миналата година актуализирахме учебните програми от 1 до 10 клас, но е необходимо да се направи по-сериозна стъпка за промяна и за създаване на повече възможности за практическо приложение на наученото“, каза министърът. През месец септември предстои да стартира и проект за разработване на нов модел учебни програми в училищното образование на стойност 800 000 евро. В заседанието участие взеха заместник-министрите на образованието и науката Наталия Митева, Таня Михайлова и Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, директори на дирекции в МОН и представители на регионалните управления на образованието.

Нови изисквания за детските столчета в колите

От 1 септември те трябва да са само по i-Size стандарта за безопасност, изискването ваши за всички страни в ЕС

Важна промяна за детски столчета за автомобили влезе в сила от 1 септември. Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт. За това съобщиха от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Сред основните предимства на изработените по новия стандарт за безопасност детски столчета е, че задължително се изпитват при страничен удар при 24 км/ч, а при тестването им (за разлика от това на предходния стандарт R44/04) се използват по-сложни манекени, които имитират по-добре деца от шест седмици до 10.5 години.

 Също така е въведено задължително монтиране с ISOFIX система, която осигурява значително по-надеждно захващане на детската седалка за тази на автомобила. Друго преимущество на произведените i-Size стандарта за безопасност столчета е, че са базирани на височината на детето, а не на теглото му – както е при по-стария R44/04 стандарт.

От съществено значение е и това, че новите столчета задължително остават обърнати в обратна на движението посока, докато детето навърши поне 15 месеца, тъй като се счита за по-сигурно и безопасно. 

Детските столчета по най-новия стандарт ще разпознаете по стикера с логото, което представлява седалка с фигура на дете и символът i. Върху етикета на продукта трябва да откриете информация за подходящия ръст на детето, държавата на сертифициране на столчето, както и номера на проведения тест за безопасност.

Имайте предвид, че за поставянето на столче по най-новия стандарт е необходимо наличието на система ISOFIX. За произведените след 2011 г. автомобили това е стандарт, а за по-старите може да се добави. Независимо от всичко, преди да закупите седалка i-Size, проверете дали ще бъде съвместима с леката ви кола. Тази проверка може да направите при производителя на столчето или в документацията за модела на вашия автомобил.  И след 1 септември ще можете да продължите да ползвате детската седалка от по-стария R44/04 стандарт, ако все още е подходяща за порастващото ви дете, без това да е нарушение и да се санкционира. Важно е да знаете и това, че след претърпян инцидент, столчето вече не се счита за безопасно. Това е отчетено в действащите стандарти за тези изделия, предупреждават от „Ние, потребителите“. Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 50 лева и вземане на 12 точки от талона при липса на съответните системи за безопасност в автомобила при превозване на деца. Напомняме още, че от началото на септември на всички летища в страните от Европейския съюз се връща ограничението за течностите в ръчния багаж на борда на самолетите. Те могат да бъдат само в контейнери до 100 мл., като трябва да се поставят в прозрачно пликче и общата им вместимост не трябва да надвишава 1 л. Подгответе се предварително, за да не се налага да търсите флакони на място или пък да се разделите с тази част от багажа си, което е загуба на време и нерви.

Как е организирано образованието във Финландия

Едва ли има родител, който да е доволен от образованието, което дава българското училище. Това се вижда и от постоянното плащане на частни уроци и всякаква друга извънкласна дейност. Като  се прибавят всякакви други харчове за спортно облекло, за учебници на децата след четвърти клас, тетрадки пособия, екскурзии, зелени училища и какво ли още не, и теглим чертата, сметката никак няма да е малка. И съвсем не на последно място – храната в нашенските школа, колкото и наредби за нейната питателност и прочие да направи здравното министерство, остава далеч от вижданията на родителите и вкусовете на учениците за питателен обяд. И тъй като сме преди началото на новата 2024-2025 учебна година, „Следвай ме“ ще ви запознае с организацията на училищното образование във Финландия.

Успех на всички ученици, търпение и здрави нерви на родителите!

Във финландските училища храната е безплатна.

Бюфетът е на самообслужване, където детето може да вземе колкото иска храна. Има отделни ястия за вегетарианци, без глутен и без лактоза за хора с алергии. Ежедневно се предлагат шест вида ястия.

Образованието в страната също е безплатно, както и всичко останало – обеди, екскурзии, ученически пособия. Ако учениците живеят на повече от 2 километра от училището, училищен автобус ги отвежда безплатно до училище и вкъщи. Всичко се плаща от държавата. Във Финландия цели 12,2% от държавния бюджет на страната са отделени за образование.

Системата за училищно оценяване там е 10 точки, но до 3-ти клас децата нямат оценки. От 3 до 7 клас – са словесни оценки: от „среден“ до „отличен“. Само ученикът знае резултатите си, никой друг. Критиките за лоши оценки са неприемливи във Финландия, учителите са свикнали да мотивират децата да подобряват знанията си и да коригират индивидуалната им учебна програма. Към всеки ученик се гарантира изцяло индивидуален подход. Във финландските училища няма предписан дрескод. Можете да дойдете в клас с всичко, което искате: няма изисквания за облекло. Децата не са задължени да са зад чина. Те могат да седят директно на пода по време на час. При топло време занятията се провеждат на открито, на тревата в близост до училището или на специални скамейки, изградени в амфитеатъра.

Имат много малко домашни. Финландските учители смятат, че децата трябва да почиват и да прекарват време с родителите си. Всяко домашно, което получат, ще отнеме малко време и може да бъде много интересно. Например, за час по история можете да помолите баба си да я интервюирате, за това какъв е бил животът през 60-те години и да разберете разликите между живота тогава и днес.

Изобщо няма изпити. Финландските учители казват: „Защо е необходимо ученето – за живота, или за изпитите. Ние избираме първото“. Там ученикът бива оценяват постоянно и непрекъснато, а не на базата на еднократен изпит, където сценичната треска играе своята роля. Учи се само това, което е полезно в живота. Основното, което децата научават, е способността да учат и да се адаптират към един нов, постоянно променящ се свят.

Всички училища са еднакво добри. Родителите не избират училището във Финландия, всеки ходи в училището, което е най-близо до мястото му на пребиваване. Няма „елитни“ училища, всички са еднакви: където и да живее едно дете, то има право и достъп до образователна институция с квалифицирани учители, качествени учебни материали и пълна държавна издръжка.

Децата имат нощен купон в училище. Понякога взимат спални чували и остават в училище да пренощуват с учителите – гледат заедно филми, играят игри, черпят се със сладолед, спят на постелки във физкултурния салон.

Такива са училрищата във Финландия. Искате ли и вашите деца да учат така?

Двама починали от Западнонилска треска у нас

Заразата се пренася от комари, МЗ с указания към РЗИ за засилване на надзора заради зачестяващата инфекция

Двама думши са починали у нас от Западнонилска треска, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заедно с тях общо инфектираните за кратко време са трима. През миналата година не е имало нито един, сочат данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Въпросните случаи са при мъже на възраст 61-74 години. Първият заболял е от област Хасково и е определен като вносен случай поради пребиваване в Гърция от месец май тази година. Завръща се в страната в началото на  август, поради оплаквания от изтръпване и силни болки по мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса. Другите два са от  София-град. Пациентите са хоспитализирани по спешност в увредено общо състояние със слабост в крайниците, отпадналост, повишена температура. При единия от тях е налице придружаващо заболяване – болест на Паркинсон. Леталният изход е при столичаните.

Западнонилската треска се причинява от вирус, пренасян от комарите.

Министерството на здравеопазването е изпратило писма до регионалните здравни инспекции с указание за засилване на надзора и контрола на заболяването. Препоръчани са и конкретни действия, включително информиране на медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната и насочване на вниманието към откриване на случаи с фебрилитет с неясна етиология или инфекции на централната нервна система (вирусен менингит/енцефалит), независимо от анамнеза за ухапвания от комари.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в периода 01.01. – 31.07.2024 г. осем държави са съобщили 69 местни случая, както следва: Гърция (31), Италия (25), Испания (5), Австрия (2), Унгария (2), Сърбия (2), Франция (1) и Румъния (1).

От тях 8 случая са завършили летално:  Гърция (5), Италия (2) и Испания (1). Допълнително, случаи са регистрирани в  Косово (1) и Албания (3).

Инкубационният период на Западнонилската треска е между 3 и 14 дни. Около 80% от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20% от заразените с вируса развиват заболяване – Западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. Леталитетът при лица от рисковите групи достига до 17%.

Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Заради разпространението на вируса на Западен Нил от Столичната община разпоредиха извънредно пръскане на тревните площи срещу комари.

Мащабно изследване на деца за диабет тип 1

99 % от тези, които страдат от него са диагностицирани чак в трети стадий, когато вече са инсулинозависими

Мащабно безплатно изследване за откриване на диабеп тип 1 при деца започва екип, съставен от две болници. В него са включени специалисти от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната на Специализираната болница по детски болести „Проф. Иван Митев” и Университетската болница „Св. Иван Рилски” в София. Скринингът ще обхваща от новородени до юношидо 18 години, които имат роднина по първа линия с това заболяване.

„Към момента у нас са диагностицирани около 2600 деца с тип 1 захарен диабет. Тревожна е също статистиката, че установяването на това заболяване при малките пациенти  значително закъснява – 99% от децата биват диагностицирани чак в третия стадий, който е инсулинозависим, а над 1/5 от тях са в състояние на застрашаваща живота тежка диабетна кетоацидоза”, каза д-р Наташа Янева от столичната педиатрия. Рискът от развитие на заболяването при деца, които имат родител, брат или сестра с диабет тип 1, е 15 пъти по-висок спрямо общата популация. Именно те ще бъдат подложени на изследване.

Целта на проекта е да се проверят високорисковите деца за наличие на специфични автоантитела и така да се диагностицират своевременно тези от тях, които вече са в първи стадий на заболяването, но все още нямат изразени симптоми и не се нуждаят от инсулиново лечение. „Това е изключително важен проект, защото чрез него ще се направи профилактика и много деца ще бъдат предпазени от животозастрашаващо усложнение. Ранната диагноза дава възможност и за евентуална терапевтична намеса, която може да забави с години развитието на заболяването и нуждата от прилагане на инсулин”, поясни още д-р Янева.

Скринингът ще започне на 1 октомври 2024 и ще приключи в началото на  2026 година.  Първите междинни резултати ще бъдат оповестени през май 2025 година.

Децата ще бъдат набирани в Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната в Педиатричната болница „Проф. Иван Митев”, чрез пациентски организации и от кабинетите в доболничната помощ на детските ендокринолози. Родители, които желаят да включат децата си в проекта, могат да се обръщат към Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” на телефони: 02/8154275, 02/8154241.

Текущата информация за хода на проекта  ще бъде публикувана на сайта на Педиатрията и на сайта на Медицинския университет – София.

Екипът, който ще осъществи скрининга, включва: доц. д-р Маргарита Аршинкова и д-р Наташа Янева от Клиниката по детска ендокринология и болести на обмяната на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”, проф. Доброслав Кюркчиев, д-р Екатерина Куртева, д-р Аделина Йорданова и д-р Мери Петрова от Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Проектът е озаглавен „Скрининга за ранна диагноза на тип 1 захарен диабет при деца с първа степен родственик с тип 1 захарен диабет“. Той е част от програмата „Вътрешни проекти за научни изследвания с потенциал за иновации или трансфер на знания – 2024“ на Медицинския университет – София.