13.8 C
София
вторник, април 30, 2024
spot_img

Черният ориз в борбата с излишните килограми

Учени от Южна Корея стигнаха до извода, че черният ориз може да помогне в борбата с излишните килограми и да предотврати затлъстяването.

Научната група е провела изследването с лабораторни мишки с наднормено тегло. По време на експеримента мишките са хранени с черен ориз.

Учените са установили, че консумацията на черен ориз съкращава натрупаните липиди в черния дроб и мастните тъкани, а също така намалява нивата на холестерол.

Също така съвременните диетолози все по-често препоръчват да се използва дивият ориз по време на диети. Много от диетите са богати на мазнини, но липсват фибри. Поради това, повечето жени, които решат да отслабнат, страдат от камъни в жлъчния мехур, стомашни язви, разширени вени и запек. Храненето на дивия черен ориз по време на диета не може да се сблъска с тези последствия.

На порции (100 грама) се заключава:

● Енергийна стойност: 101 kcal; 423kDzh.

● Протеин: 3.99 грама.

● Въглехидрати: 21,34 грама.

● Мазнини: 0,34 грама.

● Вода: 73.93 грама.

● Различни видове захари: 0,73 грама.

Този състав е много полезен за намаляване на теглото, поради ниското си калорично съдържание, но богата хранителна стойност. Положителен ефект върху храносмилателната система и метаболизма, способността за дълго време за поддържане на чувство на ситост, правят това ястие на масата много желателно по време на диетата.

Тези, които не просто искат да отслабнат, но се борят със затлъстяването, ще се хранят с цикания, защото благодарение на него захарта и въглехидратите се абсорбират много бавно. Това, от своя страна, не позволява на организма да преживее глада твърде бързо.

За максимална полза по време на диетата е необходимо да се спазва балансирана диета, без да се минимизира значимостта на адекватни количества вода, плодове и зеленчуци, физическа активност.

Премахване на излишната вода и вредни мазнини в тялото, с сладък вкус и премахване на необходимостта от попълване на тялото с глюкоза, семената на растението са отлична помощ за намаляване на теглото.

В допълнение към диетичните ползи, в други области на здравето дивите зърнени култури от ориз не са по-лоши в добри свойства. Тя може да бъде полезна за тези, които страдат от сърдечни заболявания, благодарение на ценното вещество оризанол. Това вещество е в състояние да намали концентрацията на холестерол в кръвта и да помогне на мозъка да прехвърли увеличения стрес, намалява вероятността от атеросклеротични плаки в артериите и предотвратява развитието на инфаркти и инсулти.

Съдържанието на черен ориз от полезни вещества

Има много противоречия, свързани с цикания, някои говорят за неговия специален състав, други за риска, свързан с него. Не може да се постави под съмнение съдържанието на антиоксиданти в такова количество, че те не се срещат в никой хранителен продукт. Също така важно е наличието на фолиева киселина. Смята се, че 155-175 грама черен ориз отговаря на дневната скорост на това вещество. За разлика от обичайното бяло, черното има в себе си два пъти повече аминокиселини, а именно 18.

Витаминен състав е както следва:

● От група Б: В6, В3 и В9;

Микроелементи, съдържащи се в растението:

● манган в диапазона от 1.3 mg;

● цинк около 6 mg;

● фосфор приблизително 433 mg;

● магнезий средно 177 mg;

Що се отнася до нивото на натрий в ориза, има една интересна особеност – в природата е много по-малко, отколкото в други сортове, например, в бял ориз. Натрият е необходим за регулиране на минералния баланс и нивото на H2O в организма. Излишъкът от натрий е по-вероятно да навреди, отколкото да е добър. Черният ориз, от друга страна, съдържа минимална доза натрий, така че няма да наруши равновесието му в човешкото тяло.

Ползите и вредите от черния ориз представляват интерес за много хора, които са здрави. Този продукт има наистина голяма сила. Основното предимство на дивите зърнени култури е премахването на токсините и токсините.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles