15.8 C
София
четвъртък, септември 19, 2024
spot_img

Пускат модерни помощни средства за инвалиди

Те са високо технологични, Агенцията за социално подпомагане вече приема заявките от желаещите да ги получат

Стартира кандидатстването за високотехнологични помощни средства и медицински изделия за над 3300 хора с трайни увреждания. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Общото им финансиране е за 24 млн. лв., като те са по проект „Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания“, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Заявленията за тях се приемат от Агенцията за социално подпомагане до 17 юли. Условията за кандидатстване и необходимите документи са публикувани на нейния сайт www.asp.government.bg.

От министерството посочиха, че чрез предоставянето на високотехнологични помощни средства и медицински изделия са 11 вида. Сред тях са преносим брайлов компютър, брайлов дисплей, софтуер за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка, електрически мотор за инвалидна количка, нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце, миоелектрични или модулни протези, изработвани по поръчка на база на индивидуално задание.

С тях се цели насърчаване на личната мобилност и достъпност на хората с трайни увреждания, подобряване на социално-икономическия им статус и активността им за социално приобщаване. Те ще се предоставят на учащи, заети, безработни или икономически неактивни. Важното е те да не са получили финансова подкрепа за покупка на същото помощно средство с публични средства, казаха от МТСП.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles