15.8 C
София
четвъртък, септември 19, 2024
spot_img

Как и къде могат да празнуват децата 1 юни в София

Над 40 културно-образователни събития включва тазгодишното издание на „Детски панаир“. Събитието ще се проведе пред Народния театър „Иван Вазов“, в Градската градина и в близките музеи и галерии. Организатори на „Детски панаир“ са Столичната община и Фондация „Изиарт“. Тази година основна тема на празника ще бъде културно-историческото наследство и опазването на околната среда. Работилниците ще се проведат от 11 до 19 ч. в галериите.

В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и в Националния етнографски музей ще има игри „Търсачи на съкровища“, в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и „Преоткрий София“ – градска архитектурна игра.

Националната галерия „Квадрат 500“ организира от 11 до 16 ч. рисуване пред галерията, беседа и ателие в изложбата на Калина Тасева, ателие за деца на открито, беседа и ателие за изкуството на Азия, Африка и Южна Америка.

На 1 юни програмата на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи включва среща с фея Ванилия и Катя Антонова, представяне на „Арменски народни приказки“ със съставител Силва Хачерян и илюстратора Лусия Медзикян, среща с писателя Тим Колинс и книгите от поредицата за Шаро Холмс, представяне на книгите на деца от проекта „Изкуството на книгата за деца“, куиз с „Книговище“. Събитието ще се проведе в парка пред НДК от 11 до 18.30 ч.

Столичната библиотека организира „Детски празник на площад „Славейков“. През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява децата: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3-D писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои. Заниманията включват корейски игри – работилница по ханбок, тебеширено парти, арт ателие с художника Христо Кърджилов. Предвидени са и изложба „В света на птиците“, театрална и музикална програма, филмов следобед и други.

Софийският зоопарк ще бъде със свободен вход за всички посетители. Освен да се запознаят с животните, децата ще могат да се включат и в занимания при западния и централния вход на зоопарка.

Входът на Националния политехнически музей също ще бъде свободен за деца и ученици.

В Националния археологически музей входът ще бъде безплатен за деца до 14 години.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles