14.8 C
София
четвъртък, септември 19, 2024
spot_img

Пожар до минно поле на границата

Огънят е навлязъм на 50 метра от гръцка в българска земя, гасенето е само по въздуха, за да не се възпламенят взривните устройства

Пожар прехвърли границата ни с Гърция и навлезе на наша територия. Огънят е вече на 50 метра на българска земя. Голям проблем за пожарникарите е, че е до минно поле. Затова той ще бъде гасен по въздуха, потвърдиха от МВР.

В операцията се очаква да се включи самолет от Франция.

Това е същият пожар до село Петрово, който гори вече 14-ти ден. Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов заминаха за мястото, за да се запознаят отблизо със ситуацията.

„Затова сме тук, за да видим какво може да се предприемем. На 50-тина метра е навлязъл в нашата територия. Най-добре беше съвсем да не идва, опитът показва, че не става най-хубавото, което искаме, заяви министър-председателят. По думите му това ни дава възможност за действие. „Утре ще се включат в акцията два френски самолета. От две седмици бушува пожарът, взети са необходимите мерки. Лошото е, че е тежък теренът“, допълни той.

Вода ще се черпи от язовир Доспат, който е в близост.

„Нашите хеликоптери са на Министерството на отбраната. След като натрупат определени летателни часове, те трябва да почиват – режим на обслужване. Днес те няма да могат да работят по отстраняване на пожара“, каза министър Стоянов. По думите му през следващите дни ще е опасно горещо. „Има фронт от километър в труден терен. Само и единствено самолетите и хеликоптерите не могат да потушат огъня. Трябва да има физическа сила“, допълни той.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles