14.8 C
София
четвъртък, септември 19, 2024
spot_img

Тигровият паяк пази от досадните смрадливки

Гадинките полазиха градините не само край морето, но и навътре в страната, причина е промяна на климата

Големи тигрови паяци полазиха градините не само край морето и язовирите, където е естественото им обиталище, но и във вътрешността на страната. Биолозите обясняват този феномен с промяната на климата.

Ухапването му не е смъртоносно, но може да причини неприятности на хората с алергии. Сред своя вид, живеещ по нашите географски ширини той е най-красив, макар и да плаши с големия си размер около 2 см. – толкова са женските, мъжките са по-дребни.

Тигровият паяк е безпощаден към досадните смрадливки и така се оказва наш добър помощник в градината. Затова не бързайте да го унищожавате. Важното е, ако имате кошери, да пазите пчелите от него, защото наблюденията показват, че са от любимите му за храна. Затова той си плете мрежите по и около растения, от които те приоритетно черпят прашец за мед. Една от културите, по които това така красиво по окраска паяче не ходи са доматите, макар и да може да се храни от техните цветове. Затова, ако искате да се опазите от смрадливките и пчелите ви да не станат негова жертва, насочете го именно към доматите. За целта вземете пръчка и го изчакайте да се качи на нея. После внимателно я занесете в горната част на доматеното растение или другаде в градината, далече от пчелите. Така ще съхраните тигровия паяк – вашият помощник в борбата със смрадливките.

Нашият градински съюзник срещу вредителите, както казахме, плаши с размера си 2 см. в диаметър, но хапе само при извънредни обстоятелства, когато е притеснен. Окраската на женските наподобява тази на тигъра – жълти и бели ивици, разделени от черна шарка и по-светла окраска за разлика от мъжките, при които тя е по-тъмна. Ярко жълтите ивици по неговия корем примамват насекомите към мрежата му, като умело имитират вътрешността на някои видове цветя. Ивиците по краката му са невидими за тях, което го прикрива от потенциалните му жертви.

Хранят се с насекоми, дори двойно по-големи от тях самите, което ги прави отлични „чистачи“ на градината. Стратегията им е да изчакат жертвата, след което да изплюят отровата си и да я парализират. За целта членестоногите са снабдени с огромни предни „зъби“.

Когато дойде размножителния период, мъжкият екземпляр изплита паяжина до тази на женската. След оплождането тя снася между 400 и 1400 яйца, които полага в яйчна торбичка в паяжината. Те се излюпват наесен, но малките остават в торбичката, която им осигурява защита, до пролетта. Както постъпват много паяци, често женската изяжда мъжкия след чифтосване.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles