17.8 C
София
петък, септември 20, 2024
spot_img

Грижи за градината през есента

Осем съвета какво да правим в края на септември, октомври и началото на ноември, за да имаме още по-богата реколта догодина

Грижата за градината през есента е особено важно, за да имаме още по-огата реколта догодина. Тя трябва да се осъществява от края на септември, октомври до началото на ноември. „Следвай ме“ ви предлага осем практични съвета.

Санитарна резитба

Овощните дървета могат да бъдат засадени не само през есента, въпреки че работата по попълване на колекцията е една от основните точки в плана на всеки градинар. Това е най-доброто време за борба с растежа на корените, премахване на храсти и изкореняване на стари непродуктивни храсти и дървета. Не си струва да си губите времето. По-добре е да започнете изкореняването по-късно, когато настъпят истински студове, но издънките могат да бъдат отстранени още през октомври. Още през септември (и за късните сортове ябълкови дървета – през октомври), когато завършите брането на плодовете, е по-добре да премахнете всички изсъхнали клончета и прорасляци. Изгорете ги. Санитарната резидба е основна за здравето на дървото. Завършването на подрязването на непотребните клони можеде да извършите и до началото на ноември. Все пак, съобразявайте се с времето и температурите. След резитбата те не бива да се поливат месец. Планирайте разумно подхранването.

Чистене на стволовете

През есента кората на овощните дървета трябва да се почисти. В противен случай просто ще бъде невъзможно да я поддържате здрава. По време на есенното почистване те покриват максималната възможна площ, като почистват цялата достъпна повърхност, най-малко върху скелетните леторасти и стволове. Есенното почивстване на овошките става лесно.  Около дървото се разстила плътна тъкан, найлон или брезент, така че парчета кора, мъх и мръсотия да не падат на земята.

Работете с ръкавици. Пазете очите си, за да те отхвръкне остра частица и ги нарани. С помощта на специална стъргалка или метална четка внимателно и старателно почистете кората от свободни частици, мъх и лишеи, като действате внимателно и се стараете да не причинявате нови наранявания на кората.  След като всяко дърво бъде изчистено, натрупаните отпадъци се събират и унищожават извън обекта, като ги изгорите. Пукнатините, които се появяват в кората, са много опасни не само поради риска от заразяване с гъбични заболявания, но и заселването на насекоми. Обработката на рани и откриването на наранявания е една от основните цели на есенното почистване на дърветата. Пукнатини и други повреди по кората се предпазват внимателно чрез третиране на откритата тъкан първо с фунгицид, а след това с градински лак или специални пасти за защита на овощните дървета. Ако се открият хралупи, те трябва да бъдат внимателно обработени и запечатани.

Варосване на стволове

След почистването идва ред на есенното варосване. Той е необходимо не само за унищожаване на бактерии и спори, но и за защита на кората от опасното зимно слънце. То може да бъде заменено само чрез обвиване на ствола със специално защитно влакно. При младите дървета трябва да се погрижите не само за щетите от замръзване, но и за защита на стволовете и скелетните издънки от гризачи и зайци (с мрежа, тръстика, смърчови клони, покривен филц и др.).

Събиране на падащи листа

Санитарните мерки включват събиране на падащи листа и задължително събиране на гниещи плодове. Натрупването точно на гниещи плодове под овощни дървета е най-добрият „помощник“ за вредителите, които ще продължат да се разпространяват безпрепятствено. Те могат да се използват за компостиране. Не е добра идея да изгаряте листа. Така ще изгубите ценен органичен материал и ще вредите на околната среда. Изключение правят листата на дърветата, засегнати от гъбични заболявания.

Подреждане на кръга около ствола

Лекото изкопаване на вдлъбнатина около стволовете на дърветата, често се извършва само през ноември, преди началото на зимните мерки за задържане на сняг. Много по-безопасно да изберете периода след плододаване и преди началото на есенния растеж на корените – в самото начало на пожълтяването на листата по дърветата. Окопаването на стволовите кръгове се извършва плитко, за ябълкови дървета – 10 cm, за круши – 20 cm, за други видове – около 15 cm. Междуредията също се нуждаят от копаене и обработка (ако не са мулчирани и запълнени с почвени покривки или билки). През есента достатъчната дълбочина на междуредията е около 15 см.

През ноември е по-добре да се окопават стволовите кръгове по периметъра, за да се задържи сняг. Мулчирането е стъпка, необходима само за колонни, стандартни и джуджета. Но защитен слой с височина около 6 см от дървени стърготини, торф, субстрат, органични торове ще бъде от полза само за всяко овощно дърво и, ако е възможно, е по-добре да го създадете за всички. За младите насаждения  трябва да се погрижите за допълнителна защита от замръзване – загъване със специални материали. Октомври е месецът, в който е добре да започнете борбата с гризачите и да поставите примамки и капани близо до стволовете на дърветата.

Есенно подхранване – ранно

За да не направите грешка с времето на прилагане на торове, насочени не само към възстановяване на почвата, но и към узряване в навечерието на зимата, по-добре е да се съсредоточите върху първите дни след прибиране на реколтата. Обикновено времето за есенно подхранване на овощните дървета е ограничено до края на септември и първата десетдневка на октомври. През есента се използват само калиеви и фосфорни торове за овощни дървета, като се изключва азотът или се намалява количеството му до минимум. За стандарт се счита торенето със 100 g фосфорни и 50 g калиеви торове (например суперфосфат и калиев сулфат). Много градинари прилагат калиеви препарати само през пролетта, ограничавайки се до фосфорни торове през есента.

В допълнение към двата основни макроелемента, можете да използвате следното в торовете за дървета през есента:

= органични торове (предимно компост и хумус, от 10 литра на възрастно дърво), които се поставят в кръг около ствола след приключване на цялата работа и торене с минерални торове);

= дървесна пепел или костно брашно (поне голяма шепа за всяко растение).

Торовете могат да се прилагат както в течна, така и в суха субстанция, положени в кръг около ствола на дървото. За предпочитане е сухото торене през есента. Стандартната дълбочина на засаждане е от 15 до 20 cm.

Превантивно пръскане

Предзимното третиране на овощна градина срещу вредители и болести е едно от най-простите и ефективни средства за превенция. Извършва се в края на сезона, след приключване на почистването на стволовете, но преди настъпването на слана, поне при ниски положителни температури. Само на дървета, които са били сериозно болни тази година, лечението се извършва преди падането на листата. Обикновено пръскането с меден или железен сулфат, или специални „есенни“ препарати се извършва веднага, след като листата опадат напълно.

Напояване с влага

Въпреки факта, че недостатъчното количество сняг може да бъде компенсирано чрез презареждане на пролетната влага, което ще предпази растенията от ранна суша, обилното ранно пролетно поливане е само допълнение към основното, есенно поливане. Можете да определите дали е необходимо напояване с влага през даден сезон не само по количеството и нивото на валежите, но и като просто проверите влажността на почвата: ако е суха на дълбочината на щика на лопатата, влагата е жизненоважна.

Есенното влагозареждащо поливане е предзимното насищане на почвената влага. Напоителните норми се определят чрез коригиране на нивото на подземните води. За плододаващи дървета минималната дълбочина на накисване е 80 cm, оптималната дълбочина е от 1 до 1,5 m.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles