3.8 C
София
петък, октомври 18, 2024
spot_img

Постни олади от картофи – два вида

Оладите са типично руско ястие, наподобяващо карофени пържени питки. Приготвянето им е разнообразно – съставки от различни други зеленчуци, в непостно време с пилешко или риба, и всякога с много подправки по избор на домакинята. Те са по-вкусни топли и в добавка със сметана, сос или нашенско кисело мляко, но са приятни за хапване и без тези допълнения.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти за приготвяне на олади, които могат да послужат както за закуска, така и за основно ястие по време на пости или извън тях.

Олади с моркови

Продукти: картофи (средноголеми) – 8 бр., морков (голям) – 1 бр., брашно – 3 супени лъжици, подправки по избор – 1 чаена лъжичка.

Приготвяне: Морковите и картофите се обелват, измиват се и се настъргват на ситно ренде. Основата за овадите е готова. Към нея се прибавят подправките и брашното. Замесва се плътно тесто. Ако е необходимо се слага съвсем малко вода. Растителна мазнина се нагрява в тиган. Сипваме оладите в нея с лъжичка, когато е много гореща. Изпържваме ги от двете страни с обръщане до образуването на златиста коричка.

Оладите се поднасят със салата или безяйчна майонеза. Във времето извън поста се гарнират със сметана или гъсто кисело мляко.

Олади с мая

Продукти: картофи (изчистени) – 200 г, пшеничено брашно – 150 г, вода – 150 мл, мая (суха) – 1 чаена лъжичка, сол – 1 чаена лъжичка, захар – 1 чаена лъжичка, копър (ситно нарязан) – на вкус – 1 чаена лъжичка, кромид лук – 1 глава, растително масло за пърженето.

Приготвяне: Лукът и картофите се настъргват на ситно ренде. Копърът се нарязва на ситно. Прибавя се солта и захарта, разбърква се. Маята се разтваря в топла вода, разбърква се. Прибавя се брашното, разбърква се добре. Покрива се с кърпа и се оставя да се надигне за един час. Бухнатоло тесто не се меси отново. От него се загребва със супена лъжица и се пуска в нагорещено олио за пържене. Пържи се на средно силен огън от двете страни до златиста коричка.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles