21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

Microsoft застрашена от глоба заради изкуствен интелект

Европейската комисия може да санкционира компанията заради генеративния AOL в търсачката Bing

Европейската комисия може да глоби Microsoft, ако до 27 май компанията не предостави адекватна информация за рисковете, произтичащи от функции с генеративен изкуствен интелект (ИИ) в интернет търсачката Bing, съобщи Ройтерс.

Комисията заяви в петък, че е разтревожена от разпространението на „дийпфейк“ (deep fake) и автоматизирано манипулиране на услуги, които могат да подведат европейските избиратели. ЕК каза, че засилва действията по правоприлагане във връзка с този въпрос, тъй като не е получила отговор на искане за информация, изпратено на Microsoft на 14 март.

Ако крайният срок не бъде спазен, комисията може да глоби търсачката Bing с до 1% от общи ѝ годишен приход с периодични санкции до 5% от среднодневния ѝ приход. Освен това Комисията може да глоби компанията, ако предостави невярна или подвеждаща информация.

От технологичните компании се изисква да направят повече, за да се справят с незаконното и вредно съдържание на своите платформи съгласно Закона за цифровите услуги на Европейския съюз, който влезе в сила миналата година.

Генеративният изкуствен интелект е един от рисковете, идентифицирани от ЕК, за целостта на изборните процеси и по-специално за предстоящите избори за Европейски парламент през юни.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles