0.9 C
София
вторник, декември 5, 2023
spot_img

Pink Floyd записаха песен за Украйна (ВИДЕО)

Групата се събра за пръв път след 28 години, поканиха за вокал украинеца Андрей Хливнюк от групата BoomBox, после той се върна на фронта

Отвратени от руската инвазия срещу Украйна, групата Pink Floyd записаха първата си нова песен от 28 години насам, използвайки вокала на украински музикант, който напусна турнето на групата си в САЩ и се завърна в родината си, за да се сражава. По този повод Дейвид Гилмор казва, че е разочарован от първоначалната проруска реакция на Роджър Уотърс. Новината съобщи The guardian. Украинският музикант е Андрей Хливнюк от групата BoomBox, който неотдавна направи ремикс на  популярна украинска народна песен с цел събиране на средства за Украйна. В акцията му се включиха и други музиканти.

Дейвид Гилмор споделя, че е бил развълнуван от изпълнението и решил да използва популярността на  Pink Floyd, за да го доразвие със собствена импровизация на китарата. Така се появява песента „Hey Hey, Rise Up!”.

Тя е записана с барабаниста Ник Мейсън, дългогодишния басист на групата Гай Прат и музиканта, продуцент и композитор Нитин Соуни на клавирните. На записа присъства и дъщерята на Рик Райт, който почина от рак през 2008 годината. След смъртта му Гилмор заяви, че това е краят на на групата. В клипа на „Hey Hey, Rise Up!” Мейсън свири на барабани, украсени с картина на украинската художничка Мария Примаченко. Съдбата на нейните произведения остава неизвестна след бомбардировките на музей в Иванков, посочва The guardian.

„Това е толкова жизненоважно, жизненоважно хората да разберат какво се случва там и да направят всичко по силите си, за да променят тази ситуация. И мисълта също, че моята и подкрепата на Pink Floyd за украинците може да помогне за повдигане духа на хората там. Те трябва да знаят, че целият свят ги подкрепя“, споделя Гилмор.

Той допълва, че в случилото се има и личен елемент – снаха му Янина е украинка и внуците му са наполовина украинци.

Pink Floyd записаха за Украйна първата си песен от 28 години насам

Седмица преди Русия да нахлуе в Украйна, Роджър Уотърс каза в интервю за Russia Today, че приказките за руска инвазия са „глупости… всеки с базов коефициент на интелигентност знае, че [инвазия] е глупост“; впоследствие осъди нахлуването, наричайки го „акт на гангстер“, но и същевременно осъди „пропагандата за демонизиране на Русия“.

Гилмор не се познава с Хливнюк, но някак успял да го открие и в разговора той му показал малък шрапнел, забил се в бузата му при експлозия от руски обстрел. „Той тъкмо бе прекарал ужасен ден да вадят изпод развалините тела на загинали украинци, на деца“, описва още китаристът на Pink Floyd. След запис на „Hey Hey, Rise Up!” Андрей Хливнюк се върна, за да помага в Украйна.

Неговият ремикс на украинската народна песен „Ой у лузі червона калина“ се превърна в химн на съпротива срещу инвазията, особено след като той я изпя и прекъсна турнето си в САЩ, за да се включи в отбраната на страната си.

Именно на тази песен украинските фигуристи Олександра Назарова и Максим Никитин изпълниха съчетанието си на световното първенство по фигурно пързаляне в Монпелие, Франция. Клипът на „Ой у лузі червона калина“, който ви представя „Следвай ме” във видеото е на участници в концерта „Добър вечер! Ние сме от Украйна“. Той бе в рамките на благотворителна акция във Варшава на Фондация „Маша“. Събраните средства са за хуманитарна помощ за Украйна.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles