9.6 C
София
понеделник, май 27, 2024
spot_img

Акатистна събота

  • От: Архимандрит Никанор, игумен на
  • Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“

Акатистът като богослужебно последование се появява през 626 година, при обсадата на Константинопол от аварите. Изпят е за пръв път в храма на Влахерна.

Това, което ние не знаем е, че за разлика от славянската редакция, която е разделена на 12 кондака + 12 икоса, оригиналният гръцки текст започва с поредността на всяка буква от гръцката азбука, съдържаща 25 букви. Тоест има акростих А, Б, В, Г, Д… и т.н., преведено на славянски.

Освен това в основния текст стиховете са така подредени по дължина, че написани един под друг центрирано, формират кръстове.

Днес в частност празнува и иконата на Пресвета Богородица, намираща се в келията на свети Евстатий – Милопотамос. Тя съдържа сцени, започващи с 20 от общо 24 букви.

Иконата на снимката е донесена в тази келия преди близо половин хилядолетие, когато след 1528 година тук се заселва бившият Търновски митрополит Теофил. Той донася със себе си няколко икони, написани на старобългарски език: Акатистната икона на Пресвета Богородица, икона на Иисус Христос с евангелски сцени и икона на свети Йоан Предтеча.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles