2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Алпинеумът – короната в градината

С малко труд се създава неповторима красота, която ще остави без дъх приятелите Ви, съседите да надничат през оградата, за да „крадат“ модел

За лехите с цветя човек трябва да се грижи постоянно. За разлика от тях, алпинеумът е приятен акцент, привличащ окото, който не иска толкова всеотдайна грижа. Във всички топли сезони, дори през зимата, ако няма сняг, той остава красив акцент в градината. Този малък оазис изисква малко труд, но пък после ще Ви се отблагодари с невероятна красота, която ще остави приятелите Ви без дъх. Съседите пък ще надничат пред оградата, за да „крадат“ модел.

Преди да започнете да го градите, изберете за него място. Повечето декоративни цветя обичат преките слънчеви лъчи, затова се спрете на открито, добре осветено място.

В съвременния ландшафтен дизайн широко застъпени са хвойновите и нискораслите храсти, листни и цъфтящи красиво многолетници, които придават ярък акцент на алпинеума.

Дайте предпочитание на ниските, изящни растения.

За да се развиват насажденията нормално, трябва да приготвите перфектно почвената смес: грунт за трева (продава се в цветарските центрове и магазини), хумус (позагнили листа с почва), дребен чакъл и торф.

Компостът и торта усилват растежа на високо кичестите растения. Затова те не са необходими – алпинеумът изисква ниски растения. Освен това, нискорастящие растения  не обичат корените им да са в много влажна почва. Затова, за да се оттича излишната вода, в горната част на каменното възвишение се прави дренаж от натрошен камък, тухли или шлака.

Многогодишните цветя и храсти не бива да се притесняват едни други и да закриват изцяло камъните. Затова, край малки екземпляри не засаждайте едри, тъй като ще изглеждат непропорционално. По-високите растения трябва да се посяват на по-заден план. Не бива по цялото възвишение да има насаждения  от един и същи вид или семейство, това би създало еднообразие. Оформете ги по групи на различни места в алпинеума. На преден план можете да сложите седиуми. В България са известни като тлъстига, те са от семейство Дебелецови, което вклюва 400 вида растения –  едногодишни треви и ниски храсти. Подходящи за предния план са още  мащерката, шиловиден флокс (в растителните магазини се предлага в разнообразни цветове), кокичета, сцила (ниско луковичество, разноцветно растение),  крокусови растения (от това семейство е шафранът), камбанки, нискорасли лалета.  Зад тях се слагат цветя от семейство Флоксови, тъй като те са кичести и са идеални за създаване на красива алпинеумна каскада. Там може да се насащи още алпийска астра, многогодишни карамфили, цветя от рода на америите., скалната ауриния и различни видове лук. В последните години хората започнаха да засаждат на върха на каменнната купчинка растния между няколко камъни. Резултатите потвърждават, че този подход е много успешен.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles