12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Безплатни имунологични прегледи за деца в София

Безплатни прегледи на деца и възрастни ще се проведат от 22-25 април  в Александровска болница в София, съобщиха от лечебното заведение.

За деца (под 18г.) консултации ще се провеждат в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“ от 10.00 до 12.00 часа, след предварително записан час на мобилен телефон 0877570386.

Консултациите за лица над 18 години ще се провеждат в Клиниката по клинична имунология от 11 до 15 часа след предварително записан час на мобилен телефон 0877 570898.

Възползвайте се от безплатните прегледи, ако имате някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:

– Четири или повече отита в рамките на 1 година,

– Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година,

-Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект,

– Дили повече пневмонии в рамките на 1 година,

– Забавено физическо развитие при новородени и малки деца,

– Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи,

– Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция,

– Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията,

– Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта),

– Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

Прегледите са по повод Световната седмица на първичните имунни дефицити, която е глобална инициатива под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Тя има за цел да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и лечение на тези заболявания в световен мащаб. Традиционно се провежда в периода 22-29 април, като мотото тази година е: „Заедно правим промяната за пациентите с първичен имунен дефицит“.

Чрез организиране на различни инициативи, Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел”, Българската асоциация на хора с първичните имунни дефицити  и Националният алианс на хората с редки болести, се присъединява към усилията на организациите от цял свят за популяризиране на първичните имунодефицитни заболявания и призовава пациентите, членовете на техните семейства и приятели също да партнират в тях.

Всяка година Световната седмица на първичната имунни дефицити стартира с едновременно пускане на хиляди балони по целия свят, като всеки полетял в небето балон символизира нов диагностициран пациент. Балоните символично представят идеята, че „ако освобождаването на един балон може да помогне да се спаси поне един човешки живот, колко повече могат да постигнат един милион“.  На 22 април в 12.00 ч., пред сградата на лабораторния блок в Александровска болница ще бъдат пуснати балони в подкрепа на страдащите от придобити имунни дефицити.  

Специалистите от Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити и Функционалния експертен център „Джефри Модел“ са на разположение на гражданите за подробна информация относно имунните дефицити. Запитвания могат да бъдат отправени по няколко начина:

facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria,

тел.: 0877 570898, e-mail: bgpidceter@gmail.com

Повече за Световната седмица тук:  www.worldpiweek.org

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles