18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Безплатни очни прегледи за деца в Стара Загора

Дори детето да няма конкретни зрителни оплаквания, то може да има зрителен проблем, предупреждават офталмолозите от болница „Тракия“ – Център в Стара Загора.

За да бъдат те открити навреме и лекувани, специалисти от лечебното заведение ще преглеждат безплатно на 12 и 13 септември в специализирания очен кабинет на Болница „Тракия“ – Център. По време на безплатния скрининг ще бъде проверена остротата на зрението на ученици.

Родителите, които желаят децата им да бъдат прегледани, могат да запишат час за преглед на телефон 0895582913 през всеки делничен ден от 9.00 до 16.00 часа.

Скринингът включва изследване на остротата на зрението на всяко око за виждане надалече. Целта е да се установи има ли намаляване на зрението на едното око. „Това е проблем, който може да съществува, дори детето да няма конкретни оплаквания, посочва д-р Валентин Христозов, завеждащ Офталмологично отделение на Болница „Тракия“. Когато едното око вижда по-слабо, детето несъзнателно компенсира зрителната картина чрез здравото си око. Така се създава реална опасност проблемното око да стане „мързеливо“, обяснява той.

Такъв преглед е особено важно да се направи при първокласниците, защото окото се развива до 7-8 годишна възраст. Това е времето, в което зрителните проблеми могат да се коригират с най-добър резултат и пасивното око да развие нормалните си функции.

Когато проблемът бъде открит навреме, лекарят създава условия това око да се развива правилно чрез оптична корекция или по друг начин.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles