8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Безплатни прегледи при гастроентеролог

Те започват от 1 юни и ще се правят в ДКЦ „Свети Георги” в Пловдив

Две седмици безплатни профилактични прегледи за хронични чернодробни заболявания организира Диагностично-консултативен център (ДКЦ) „Св. Георги“ в Пловдив, съощиха оттам. Кампанията стартира на 1 юни, консултациите ще бъдат всеки ден от 14.00 до 19.00 часа.

От желаещите не се изисква направление от личния лекар, но трябва да си запишат час на тел: 032/332 488 и 089 790 7007.

Пациентите ще бъдат преглеждани от гастроентеролога д-р Драгомир Геров и  ще бъдат изследвани безплатно за хепатит С. При определени показания ще бъде извършена и ехография на коремни органи.

В България около 70 000 души са заразените с хроничен вирусен С хепатит, повечето от тях не знаят своя актуален здравен статус. Болестите на черния дроб се проявяват с неочаквани признаци. Този орган няма нервни окончания и затова не боли. Затова в продължение на много години човек може да не подозира, че боледува, посочи д-р Геров.

Хроничните чернодробни заболявания са с голяма социална значимост поради високия риск от последващо развиване на цироза и рак. Финансовата тежест за социалната и здравната система, която произхожда от тези заболявания – за тяхната диагностика и лечение, включително за чернодробна трансплантация, е огромна. Диагностицирани навреме обаче те се лекуват успешно, но за целта е важно пациентите да се консултират със специалист.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles