18.5 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Белград със скандално виждане за наша светиня*

Тамошен историк обяви Рилския манастир за „пазител на сръбските духовност и история“

Сръбски историк обяви Рилския манастир за „пазител на сръбската история и духовност“ и „символ на сръбското православие и култура“, предаде БГНЕС.

Джордже Боянич твърди, че стенописи в манастира на „старосръбски език“, които изобразяват сръбски владетели и светци, са нарочно боядисвани и скривани.

„След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава“, пише Боянич на своя уебсайт.

Той заяви, че специално място в историята на манастира заема Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джордже Бранкович и византийската принцеса Ирина, която се омъжва за султан Мурат II.

Според Боянич Реяната кула (Хрельова кула) е построена от сръбския рицар Рея Охмучевич.

По думите на историка в подножието на кулата има каменна плоча с издълбан ктиторски надпис: „По време на царуването на най-висшия господар цар Стефан Душан, господарят с големи усилия и средства съгради тази кула и я посвети на Св. Йоан Рилски и Богородица „Осеновица“ (Покровителка), година 6843.“ „Вътре в манастирския комплекс има и стара библиотека с над 10 000 писмени и печатни документи и книги, много от които на старосръбски език“, пише Джордже Боянич и добавя: „Посещението на Рилския манастир предоставя едно незабравимо преживяване от възраждането на сръбската история и духовност и със сигурност си заслужава вниманието на всеки, който цени богатото културно наследство на нашия народ.“

 Очаквайте подробности.

_________

*Заглавието е на редакцията

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles