16.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Свърши ваксината срещу коклюш в аптеките

След смъртта на двете бебета хората я търсят, за да подсилят имунитета си, обмислят тя да се прилага вече не на 2, а на 1,5 месеца при децата

Ваксината срещу коклюш вече е изчерпана в аптеките в София. Тя е белгийска и към нея нямаше интерес до преди десетина дни. След като обаче стана ясна смъртта на две бебета, вече мнозина възрастни я търсят, показва репортерска проверка. Цената й е около 30 лева в различните аптеки. В България тя е включена в задължителния имунизационен календар и се прилага на децата, щом навършват два месеца. Инжекцията е тривалентнта – срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Заради епидемията от заболяването в Европа, здравните власти у нас обмислят нов вариант. Имунизацията да се прави на месец и половина, за да се минимизира възможността за среща на малкото дете с инфекцията.

Самата инжекция се поставя мускулно и е подходяща и за реимунизация на лица над четири години. Тя е безклетъчна, компонентна и с намалено антигенно съдържание. Ако бъде поставена по време на бременност това ще помогне да се предпази бебето от магарешка кашлица през първите няколко месеца от живота, преди да получи първичната имунизация.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles