14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Билките валериана и върбинка отказват от цигарите

Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти“ е казал Марк Твен и няма как да не повярваме на класика. Та нали и ние неведнъж сме ги отказвали.

Проучване показва, че всеки пети пушач в България иска да се отърве от този навик, но не успява. Този проблем са имали хората и в миналото. Затова в народната медицина има виждането, че няколко билки помагает да бъде зарязан тютюна. Смята се, че най-ефикасните са валериана и върбинка.

Валериана има седативно въздействие. Тя се използва като средство срещу безпокойство, стрес и безсъние. По този начин тя премахва и чувството на нервност при отказа от тютюнопушене.

Върбинката контролира желанието за пушене, успокоява нервите и премахва зависимостта от никотина.

Лобелията е много силна билка, която помага за успокояване на ума и отпускане на тялото. Помогнала е на много хора да се откажат от тютюнопушенето. Тази билка се вари и се пие под формата на чай. След употребата й тютюневият дим предизвиква много лош вкус в устата.

Китайски лимонник съдържа компоненти, които помагат на мозъка да произвежда повече ендорфини. Това са естествени химични вещества, които стимулират чувството на благосъстояние. Така човек не чувства необходимост да вдъхва никотин.

Овесената отвара преборва стреса при отказа от тютюнопушенето.

30% от момичетата пушат, от момчетата 21 на сто. Това показва европейско проучване, цитирано от Министерството на здравеопазването.

Не по-малко от 28 на сто от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно.

Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Във връзка с това Министерството на здравеопазването определя за мото на кампанията на 15 ноември 2018 г.: „Спри сега за по-добро здраве утре”.

Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles