12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Благовещение – християнският празник на майката и жената

От: Наташа Войкина, Враца

На 25март всички християни празнуват великото събитие- границата между Стария и Новия завет; между два свята.Празникът,  възвестява на света Благата вест за зачеването на Спасителя. Денят, в който най-чистата земна жена се удостоява с блажената вест, че носи в святата си утроба бъдещият Месия. Вест, чакана хилядолетия.

За християните от всички деноминации това е празникът на майката, на жената, която дава  живота, светлината, красотата и любовта в света. Денят на Светото Благовещение, огласен от Св.Архангел Гавриил:

„А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.

Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.“ (Лука 1:26-28)

В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча,  Божият вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария, сгодената за  благочестивия човек Йосиф, който произлизал,  както и тя, от рода на цар Давид.

Ангелът се явил при Пресветата Дева и казал: „Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!“ Смирената Дева се смутила от тези думи. Но ангелът продължил: „Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край.“ Пресвета Дева казала на ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?“ — Ангелът й отговорил: „Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.“

Мириам ( Мария) приела високата чест с голямо смирение и скромност.Такава е и иконографията на изобразяваното велико Евангелско събитие-бъдещата Божия майка е навела глава в знак на преклонение пред Божиятя воля и пратеника Му.

След това Архангел Гавриил възвестил също така на Пресветата Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син ( бъдещият Йоан Кръстител) : „Ето рабинята Господня — казала Мария, — нека ми бъде по думата ти!”. Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която се изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я “ майка на Господа”.

Благовещение (или Благовец) (от църковнославянски; на гръцки: Εὐαγγελισμός [τῆς Θεοτόκου]; на латински: Annuntiatio – възвестяване) е Евангелско събитие и посветеният на него християнски празник е  утвърден  в Православната църква през 7 век.

В прослава на Божия пратеник Св. Архангел Гавриил, който според светото писание има важни мисии , на 26 март Църквата му е посветила отделен ден за почит и възпоменание, наречен “ Събор на Свети Архангел Гавриил”, който също е част от великата радост на Благовещението.

Празнуват специално  жените с име Мария и производните , Гавриил, Благовест, Благовестка, Благой, Благо, Благомир  и всички жени и майки – християнки. Честит празник!

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles