13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Започва Богородичният пост от днес

Установен е в IV век, той е един от четирите през годината – време за особено молитвено усърдие и въздържание

Богородичният пост води началото си от първите векове след Христа.  Като норма в определен период на годината, той е установен в IV век. Като вече установена традиция за него в беседа, произнесена около 450 г., св. Лъв Велики казва за него: „Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).“  Тук, когато се говори за „седмия месец”, трябва да се вземат предвид последващите каленарни реформи.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината, който винаги започва на 1 август по Грегорианския календар и продължава до 14-ти. На 15 август е празникът Успение Богородично. В тоз период, на 6-ти е и Преображение Господне.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Постите в Православната църква са въведени, за да ни помогнат да се усъвършенстваме духовно. Да се покаем за лошите си дела, да ги анализираме и чрез тайнствата Изповед и Причастие да получим прошка от Бога. Ако те не са придружени от тях, не са пости, а по-различен, вегански режим на хранене. Техният смисъл съвсем не се изчерпва с храните. Той е в отказването от пороците и греховните ни наклонности. Лишаването от определен вид храни пък е лишаване от любов, смирение и послушание към Отца ни. Покаянието и молитвата са основните добродетели по време на пост. Ако не постигнем покаяние, то напразно бихме лишавали тялото си.

Ето какво пише св. Симеон Солунски: „Постът през август е учреден в чест на Майката на Бог Слово, Която, като почувствала Своето представяне (пред Господа, бел.ред.), се подвизавала и постила за нас, както винаги, въпреки че – бидейки свята и непорочна, – не е имала нужда от пост. Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот, и когато блажената Й душа щяла да се съедини чрез Божествения дух с Нейния Син.”

На 1 август се празнува и Произход на честния животворящ Кръст Господен.  Този ден е установен на малко преди настъпването на IX век. Причината е, че някога в разкара на лятото се появявали болести и, за да изчезнат в Цариград било наредено да се прави литийно шествие с Честния Кръст от храма „Св. София“ до храма „Св. Богородица“. Този празник е установен при император Михаил в IX век след победата му над сарацините. На този ден се отслужва и водосвет.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles