10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Болести по петунията, как да я спасим от тях

Петунията може да цъфти от пролетта до първия студ през есента. За това не са необходими особени усилия. Това растение страда само от две заболявания – хлороза (жълти петна по листата) и гъбички по листата. Вторите се изразяват в бели участъци, сякаш посипани с брашно. Обикновено те се появяват, когато цветето е засадено в градината, където може да прихване тези зарази от съседни растения или от почвата. При саксийните насаждения двете болести се срещат рядко, тъй като торфената смес е обработена и обезпаразитена предварително преди да бъде предложена в магазина.

За да бъде опазена петунията от тях, е достатъчно да се спазят няколко основни правила. Ако я засаждате в градината, добре окопайте около нея. Ако имате съмнения за зарази, напръскайте почвата със съответния фитопрепарат от агроаптеката и засадете след 4 – 5 дни. Така ще изчистите и от евентуални червеи, ларви на бръмбари и други вредители, които биха могли да съсипят растението още преди то да даде цвят.

Ако се появи хлороза (жълти петна по листата) това означава, че почвата е обедняла на желязо или корените са толкова плитки, че не могат да го усвоят. И в двата случая ефикасното средство е извънкореновото захранване. То става с подходящ препарат, обогатен на желязо. В агроаптеките се продават различни марки. За предпочитане е да изберете такъв, който освен желязо съдържа и манган. Помага още напръскването 1-процентен разтвор на сулфатжелязо и вода в съотношение 1:2. Подобрението не настъпва веднага, а след около седмица, дори 10 дни, ако заболяването е напреднало много.

Гъбичното заболяване брашнеста мана може да порази не само листата, но и цветовете на петунията. То наподобява бели петна сякаш от брашно. Гъбичките нападат по-често възрастните растения, като заразяват горните листа и се предават на долните, може да засеге и цветовете. Бяло – сивият налеп обикновено не се вижда веднага на вътрешната страна на листата. При откриване на първите признаци първо трябва да се откъснат поразените листенца, а почвата и растението да се обработят с фунгициди. В агроаптеките има богат избор.

Профилактично петуниите могат да се пръскат с разтвор от йод и мляко. Той се приготвя, като в двулитрова бутилка се наливат 100 млл прясно мляко и 0,5 йод, долива се 1 л вода.  Напръскайте еднократно. Можете да повторите процедурата след седмица. Тази смес може да се ползва и при други растения.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles