11.1 C
София
сряда, май 1, 2024
spot_img

Пенсионерите с шанс за великденски добавки

Предвижда се те да бъдат за тези от тях, които получават до 526 лева месечно, гласувано е в парламентарна комисия

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие предложението на ГЕРБ-СДС за отпускане на великденски добавки за пенсионери.

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са вносители на единия от законопроектите. С него се предвижда осигуряване на 40 милиона лева за еднократно изплащане на допълнителна сума в размер на 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април т.г., е в размер до 526 лв. включително.

Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. и за великденските празници ще могат да бъдат подпомогнати около 534 хил. пенсионери, пише в мотивите на законопроекта.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“. Комисията обаче отхвърли предложението на парламентарната група на „Възраждане“, което беше за великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери. Преди ден финансовият министър в оставка Асен Василев се обяви против великденските добавки за пенсионерите и призова парламентът да не се заиграва с популизъм.

„Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, ние искаме пенсиите да се увеличават“, категоричен беше Василев.

„Ние бихме попитали дали внезапното освобождаване в средата на годината на всички студенти от такси беше ли форма на купуване на гласове“, контрира днес Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Нашите аргументи са такива, че традицията на великденски и коледни добавки трябва да бъде възстановена. Линията на бедност е на практика и универсалният инструмент, с който се дават социални помощи, посочи Сачева. Тя увери, че отпускането на великденски добавки няма да застраши 11-процентното увеличение на всички пенсии от лятото. Категорично няма да подкрепим предложения, които касаят всички пенсионери. Ще подкрепим предложения, отнасящи се към най-уязвимите пенсионери с доходи до линията на бедност“, каза още депутатът от ГЕРБ-СДС.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles