12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

БЧК: 35 деца убити на пътя на една година

Тридесет и пет деца са убити на пътя, загубихме ги през миналата година. Тази цифра прави учениците от една паралелка. Това съобщи д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Българския червен кръст (БЧК) в Деня на първата помощ, който се отбелязва на 14 септември по цял свят.

Д-р Тодоровска призова шофьорите, както и пешахоците да бъдат изключително внимателни, за да не расте негативната статистика. По думите й нашата страна е водеща в Европа по отношение на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия.

 „Всички се опитваме да направим нещо за безопасността на движението по пътищата в България. Искаме да насочим вниманието си към децата, към тяхната безопасност както в училище, така и на улицата. Понеже знаете, че много от тях стават жертва на ПТП бихме иска ли да ги предпазим и още веднъж да алармираме обществото да бъде по-внимателно на пътя, за да се запази живота и здравето им“, коментира д-р Тодоровска.

Като препоръка за по-малко фатални инциденти тя поясни, че е желателно малчуганите да носят по-ярки дрехи през есенно-зимния сезон, когато рано се стъмва или те трудно се виждат от водачите на моторни превозни средства.  Зам.-генералният директор на червенокръстката организация препоръка още родителите да обяснят на децата си основните правила при пресичане и на движение, както и да ги научат от малки какво означават цветовете на светофарите и какво показва със различните стойки регулировчикът.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles