12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Вече и български щам на коронавируса

Трета игла с ваксината на „Пфайзер / Байонтех” след 12 месеца

България е открила вариант на коронавируса в северната част на страната ни, при две пациентки, които са били заразени с британската мутация на коронавируса, обяви на брифинга на здравните власти у нас, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той е наблюдаван при две жени, на 62 и на 65 години.

По думите му, веднага здравните власти у нас са се организирали, взели са проби, които са били изследвани от молекулярната лаборатория на БАН, където е открито, че има промена в протеина на вируса. Успокоителното е това, че той не е толкова променен, че ваксините, които са налични, да не могат да му въздействат.

„Засега този щам е под наблюдение, не очакваме да доведе до това, което плащи света – да се търси нова ваксина“, каза още ученият.

Проф. Тодор Кантроджиев обяви още, че има две групи на мутациите на вируса, които се следят от учените по света – притеснителни и новопоявили се. Българският вариант е от новопоявилите се и той е под наблюдение, там са още френският, чешкият и румънският.

„Чешкият и румънският не бяха официално оповестени от здравните власти. Някой май искаше да създаде паника и интерес. Двата варианта се проучват. Румънският и чешкият нямат широко разпространение и не променят влиянието на ваксините към защитните сили на организма“, настоя той.

В групата на пртеснителните пък влизат бразилският, южноафриканският и нигерийският щам, които имат по-широко разпространение и засягат повече млади хора.

Същевременно изпълнителният директор на фармацевтичната компания

„Пфайзер“ прогнозира, че ще е нужна трета доза ваксина срещу

COVID-19 и последващи реимунизации всяка година. Новината съобщиха  Си Ен Би Си и  електронното издание на „Джерузалем пост“.

Д-р Бурла подчерта, че защитата от ваксината намалява с времето и добави, че новият коронавирус прилича по структура и темпове на мутация много повече на вируса на грипа, отколкото на вируса на полиомиелита.

„Въз основа на данните смятам, че ще има нужда от реваксиниране. Предстои да разберем колко често ще се нуждаем от това“, каза той. Според него е вероятно да е необходимо поставяне на трета доза от ваксината от шест до дванадесет месеца след първата имунизация и след това – реваксинация всяка година.

„Но всичко това трябва да бъде потвърдено“, подчерта той и добави, че ключова роля ще имат вариантите на новия коронавирус.

Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles