4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Врачанският митрополит Григорий кръсти 15 деца

От: Наташа Войкина

Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий извърши кръщение на 15 деца от село Бреница, община Кнежа. Светото Тайнство бе на 14 юли след Светата литургия на Неделя на Светите отци от шестте Вселенски събора.

Богослужението беше отслужено в храма “Св. Възнесение Христово” заедно с председателя на църковното настоятелство отец Теодор Тодоров, секретарят на Врачанската митрополия свещеноиконом Николай Костадинов  и духовници от околията. На него  присъстваха ученици от местното училище “Христо Ботев” с директорката Веселка Георгиева, много жители и гости на селото и град Кнежа, както и кметовете на двете  населени  места. Кръстници на 15-те деца станаха кметовете на Кнежа Илийчо Лачовски и на Бресница Петър Гърневски, който е и член на църковното настоятелство.

Инициативата за кръщаване на повече деца по едно също време се провежда  за трета поредна година. Идеята за нея е на Врачанската митрополия и храма „Св. Възнесение Господне”. Преди кръщението децата и кръстниците са били катехизирани от отец Теодор. Община Кнежа осигури на всички деца тениски, кърпи и сребърни кръстчета. Митрополит Григорий се обърна с топли думи към малчуганите, като им пожела да растат с нравствеността на християни.

 “Вече имате Ангел-Пазител, който ще ви насочва към добри дела и ще ви закриля занапред, но и вие трябва да се стараете да бъдете достойни за него”, ги напъти с пастирска грижа владиката.


“Радвам се, че за трети пореден път успяхме да осъществим тази инициатива и да постигнем целта си, а именно – приобщаването на младото поколение към Православието. Честито на всички новопокръстени малчугани! Бъдете здрави и благословени!”, се обърна към тях Илийчо Лачовски. Петър Гърневски благодари на митрополит Григорий и на всички клирици за голямото щастие, с което са  се сподобили днес в селото и също поздрави новопокръстените членове на Православната църква, пожелавайки им здраве и духовно преуспяване.

Снимки: Църковно настоятелство на храм “ Св. Възнесение”, Бреница

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles