11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Време е за засаждане на късните моркови и лука

Средата на месец юли е времето за засаждане на късните моркови и на водния лук.

И двете култури не са капризни за отглеждане.

Преди да засадите водния лук, наричан още лилав или салатен, подрежете коренчетата от главата. Това трябва да стане на 5 см под долната част на главата, изсъхналите листа се премахват. Оформете редовете за разсада на разстояние 15-20 см един от друг. Самото засаждане става на 2-3 см дълбочина. При по-дълбоко засаждане се получава луковица с дебела шийка.

За първа реколта семената за разсада се засяват в края на февруари – началото на март. Това става на високи студени лехи с ширина около 1 м. На 1 кв. метър са необходими около 8 – 10 гр семенца. С получения от тях разсад могат да бъдат засадени 25 кв. метра. След поръсването им в лехите се покриват със слой пръст от 1,5 – 2 см, която е смесена с оборски тор. Отгоре се минава с леко валяче или дъска, за да улегне почвата върху тях. Поливат се едва тогава, внимателно с лейка, за да не се покажат на повърхността.

Пропорцията при засаждането на късните моркови е 600-800 г/дка семена, като дълбочината трябва да бъде 2,5-3 см върху ниска равна леха. Препоръчва се разстоянието между редовете да е 25 см. Когато се образуват първите листенца, се прави разреждане, като се оставят растения на 1-2 см отстояние едно от друго. Второто прореждане се прави след 15-20 дни. По-едрите моркови се изваждат за консумация. Другите растения отстоят на разстояние 3-8 см в реда и се доотглеждат за есенно прибиране. Преди всяко плевене или прореждане е необходимо посевът да се навлажни, за да не се пречупят крехите кореноплоди.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles