21.2 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Всеки 3-и българин е хипертоник

Капки за нос вдигат кръвното

Тридесет процента от българите над 15 години са с хипертония, което означава, че всеки трети  страда от високо кръвно налягане. Това сочат данните на последното мащабно проучване, проведено в Европейския съюз в периода 2008-2017 г., съобщи  началникът на Клиниката по кардиология във Военно-медицинска академия полковник проф. д-р Ивайло Даскалов. Високото кръвно има лек превес при жените – 32 срещу 28 на сто.

„Все по-често то започва да е проблем още във възрастта след 45 години”, каза проф. Даскалов.

Причините за „подмладяването” са стрес, липса на движение, лошо хранене, злоупотреба с алкохол, цигари и наглед безобидни медикаменти като болкоуспокояващи и дори капки за нос. Препоръките на кардиолога са да ограничим вредните навици и солта, да включим в диетата си повече плодове и зеленчуци, риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти, като дневно правим поне две разходки по 30 минути.

„Наричат хипертонията „тихия убиец”, защото често протича безсимптомно, но може директно да се прояви и с някои от тежките и смъртоносни усложнения, като инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност, поясни проф. Даскалов.  – Ето защо редовната профилактика е толкова важна – преглед веднъж годишно с измерване на артериалното налягане, холестерола и кръвната захар, може да ни предпази от появата на сърдечна болест, допълни той.

Десетки се възползваха от безплатните профилактични прегледи за откриване на хипертония, които се проведоха във ВМА. Кампанията беше посветена на Световния ден на сърцето – 29 септември.

През тази година фокусът бе високото кръвно налягане, а пациентите имаха възможност да се консултират и да получат насоки за лечение от специалистите от Клиниката по кардиология д-р Татяна Вълова, д-р Наталия Велковска и д-р Михаил Амиорков.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles