19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Въвеждат карта за донорско съгласие

Карта за донорскио съгласие замисля да въведе Министерството на здравеопазването. Тя ще се разпространява в големите хипермаркети, бензиностанциите и по-големите обществени заведения. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в парламента. Той подчерта, че вече е имал среща със Светия синод, както и с ръководствата на останалите основни вероизповедания, които са му изразили подкрепата си по отношение на трансплантациите от трупни донори.

„В тази карта човек ще може да запише „Да, съгласен съм за донорството, поясни министър Кирил Ананиев и допълни, че такава практика има в много други държави.

До края на месец февруари ще стартира национална медийна кампания в подкрепа на донорството“, каза още министър Ананиев.

Към момента такъв документ не съществува. Отказът органите да послужат за тази цел в случай на мозъчна смърт се декларира само на предпоследната страница на здравноосигурителните книжки, като под отказът се поставя личният подпис, подписва се и от личния доктор, който поставя и печата на лекарската си практика. По презумпция се смята, че щом човек не е вписал отказ, е съгласен да стане донор. Независимо от това, от етични съображения, в случай на мозъчна смърт се питат и близките, макар и законодателството в България да не поставя такова изискване.

Към края на 2018 г. деклариран отказ са направили 2795 човека в страната, показват данните на Националния регистър за трансплантации.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи още, че по споразумение с виенска престижна клиника всяка година там ще се извършват по пет трансплантации на бял дроб на български граждани. Предстои обучението на наши фирурзи в тази дейност. Предвижда се първата трансплантация на бял дроб у нас да бъде извършена през 2020 година. Ще бъдат сформирани и два центъра – във Военно-медицинска дейност и в Университетската болница „Св. Екатерина“ в София.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles