10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Възстановяват капеланите в затворите

Да бъдат възстановени капеланите в затворите е била една от темите на провелата се днес (9 декември) среща между патриарх Неофит,  настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

„Главният прокурор заяви желание пред патриарх Неофит да се служи в параклиса на Спецпроктуратурата, като обеща да съдейства пред Министерството на правосъдието да бъде възстановена капеланската служба във всички затвори”. Това съобщи началниът на отдела  „Връзки с обществеността на Синода отец Николай Георгиев.

Той е първият свещеник, който започна служение в затворите още преди 25 години и основа капеланската служба, която беше закрита преди десетина години.

„Към момента постоянни свещеници има в 5 места за лишаване от свобода”, каза отец Николай Георгиев. Той уточни, че по един служат в Старозагорския, Врачанския, Софийския и Сливенския затвор, а в Ловешкия дейността си поделят двама православни духовници.

Отец Николай уточни, че свещениците в затворите сега са на половин сержантски щат.

„Трима митрополити много сериозно са се заели за духовното обгрижване на лишените от свобода. Веднъж месечно Врачанския митрополит Григорий и Старозагорският Киприян се срещат със затворниците, служат и им проповядват. Пазарджишктият затвор пък посещава викарийният епископ Яков, който ходи там с благословията на Пловдивския митрополит Николай”, каза още оте. Николай Георгиев.

Снимка: Сайт на БПЦ-Българска патриаршия

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles