1.4 C
София
понеделник, ноември 28, 2022
spot_img

Върнаха маските в София от днес

Важат само за някои обекти, изисква се и дистанция между хората от 1,5 метра и хигиена на ръцете

Със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев от днес – 19 юли за един месец се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София.

Новите мерки включват задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

Спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване.

Заповедта на Столичното РЗИ включва още – работа от разстояние (надомна), при възможност, провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID -19, както и за други остри заразни болести. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID -19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Същевременно от Министерството на здравеопазването съобщават, че 9 области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19. Всички останали са на етап 0. След проведено днес заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването става ясно още, че към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID -19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна, посочват от МЗ.

В няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на COVID-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост от  COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души.

Създадена е организация при необходимост лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с достатъчно количества лекарства за лечение на коронавирусната инфекция, e решено още на ведомствения пандемичен комитет.

Related Articles

Latest Articles