Галушки по банатски

Галушките са обичайно ястие на банатските българи.

Някои вероятно ще попитат, какви са тези банатски българи?

Това са наши сънародници, католици, потърсили спасение след потушаването на Първото и Второто Чипровски въстания в Астро – Унгария. Там те се заселват в областта Банат. След Освобождението българското правителство им предоставя безплатно земи и голяма част от тях се връщат в България, донасящи не само съхранените български традиции, но и традиции от кухнята, танците и обичаите на земите, в които са намерили спасение.

Едно от ястията, характерно за Полша, Унгария, Западна Румъния, Украйна и Южна Русия са галушките.

„Следвай ме“ ви предлага една от многобройните рецепти за тях, наричани от сънародниците ни „Галушки по банатски“. Тези рецепти са събрани и публикувани в сайта „Фалмис“ – медиа на Дружеството на банатските българи в България (вижте ТУК). Предлаганата рецепта е записана и съхранена от Мария Караджова от село Бърдарски геран, която я е научила от своята баба.

Продукти: картофи – 10 броя (средно големи), яйце – 1, щипка сол, брашно – 1 ½ чаша (може и повече, докато се получи твърдо тесто), олио – ½ кафена чашка, сирене натрошено – 1 ½ водна чаша според вкуса.

Приготвяне: Картофите се обелват, нарязват се на средно големи кубчета и се сваряват в подсолена вода до омекване. Замесва се твърдо тесто от брашното, част от водата, в кояато са врели картофите, яйцето и щипката сол. От него се оформят малки късчета, които се сваряват в подсолена вода. Варят се около 10-15 минути, отцеждат се и се намазняват с леко загрятото олио.

В тиган се запържват трохи за гарнитурата (това се прави, докато се варят галушките). Когато те са готови, в голям съд се редят ред галушки, ред картофи, ред нагорещена мазнина, ред запържени трохи и натрошено сирене.

Поднасят се топли.

 

 

Следвай ме – Гурме

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version