18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

„Господ съществува, името й е Петруния“ спечели наградата „ЛУКС“

Снимка: ЕП

Филмът на Теона Стругар Митевска „Господ съществува, името й е Петруния“, копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция, спечели наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 г. (За филмите в конкурсната програма вижте ТУК).

Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви: „Филмите, които наградата „ЛУКС“ подкрепя, ни предоставят уникалната възможност да изследваме чрез изкуството на киното проблеми като миграцията, правото на здравеопазване, феминизма и политическата етика. Използвайки киноизкуството, за да представим теми като климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество, е стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.“

Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да хване хвърления кръст в реката по време на православна церемония по случай Богоявление. Така тя ненадейно се намесва в традиция, до която по принцип се допускат само мъже. Филмът се разглежда като принос към повишаването на осведомеността за трудностите на жените в консервативните общества.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles