10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Готови за домашни любимци търсят стопани

Готови за домашни любимци и напълно социализирани 10 кучета търсят своите стопани. Кампания за осиновяване на четириноги ще се проведе в парка „Заимов” на 6 юли в София, съобщиха от Столична община. Тя е традиционна и се организира от Сдружение „Екоравновесие“ и доброволците от „Бандата на 1500-те“. Мотото й е: „Осиновявай, не купувай”. Животните ще бъдат в парка от 16.00 до 19.00 часа. Те са от общинския приют в село Горни Богров.

В рамките на инициативата, всеки желаещ ще може да види, разходи, погали и вземе някое от прекрасните, здрави, обезпаразитени и ваксинирани кучета в дома си. Осиновяването ще може да се извърши веднага, на място, като процедурата ще е улеснена, за което е необходимо единствено лична карта.

С помощта на доброволците от „Бандата на 1500-те“ присъстващите ще бъдат запознати с информация за общинските приюти и за възможностите за осиновяване на куче от приют.

Междувременно стана ясно, че нови стопани търсят и кучетата от общинския приют в Дупница. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Кюстендил са проверили приюта. Установено е, че там не са изпълнени мерките по създаване на условия за настаняване на кучета с различна големина, както и по връщането им на местата на залавяне в срок, не по-дълъг от 14 дни след извършената кастрация. За прилагането на тези мерки вече има издадени предписания от предишни проверки. Дирекцията е издала разпореждане за спирането му от експлоатация. До привеждане на обекта в съответствие с действащото ветеринарно законодателство се търсят нови стопани на 26-те кучета, настанени и отглеждани там до момента. По време на проверката, при преглед на физиологичния и здравен статус на настанените в обекта животни е установено, че животните са в добро общо състояние, не демонстрират страх и не проявяват симптоми на заболяване. Според предписанието на ОДБХ-Кюстендил, кметът на община Дупница е задължен и отговорен, съгласно изискванията за хуманно отношение към животните, да обезпечи правилното хранене и отглеждане на 26-те кучета в приюта до намирането на нови стопани.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles