14.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Грип! Жена с опасност за живота, заразено е и детето й

„Първият случай на грип у нас вече е факт. Той е от т. нар. свински или пандемичен (H1N1). Пациентката е 40-годишна жена с тежки усложнения. В софийска болница е, лекарите се борят за живота й“. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев и уточни, че 6-годишното й дете също е заразено, но кара болестта по-леко.

Лекуващите лекари в болниците да изпращат материал от пациенти с грип в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни заболявания, за да се знае от кои щамове на инфекцията реобладават и как се движи заболеваемостта в различните райони на страната“, напомни той и допълни, че не всички лечебни заведения си дават труд да правят това.

Свинският (пандемичен грип) е от група A. При тежки случаи, когато човек е с изтощена имунна система или има редица хронични заболявания щамовете от нея предизвикват мозъчни възпаления. Усложненията при група В са пневмонии и в резултат дихателна недостатъчност.

„Изолираният грипен вирус при първия случай за този сезон е агресивен, склонен към бързо разпространение особено в помещения с много хора, които не се проветряват“, каза още проф. Кантарджев. Основните видове грипни вируси тази зима са от групи А и В група. Ще ни атакуват четири щама – „Сингапур”, „Колорадо” „Мичиган” и „Пукет”. Три от тях са от група А, един от група В. За разлика от настинките, грипът поваля на легло за броени часове, той не може да се кара на крак. Освен типичните симптоми на острите вирусни инфекции, той се характеризира и с болки в мускулите.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles