12.4 C
София
неделя, февруари 25, 2024
spot_img

Дават до 300 лева компенсация за транспорт

Отнася се за около 300 000 семейства, които отглеждат деца до завършване на средно образование и получават социално подпомагане

Компенсации до 300 лева за транспорт ще получават около 300 000 семейства от уязвими групи. Това съобщиха от Министерския съвет.

Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Не е необходимо да бъдат подавани заявления за получаването на компенсацията.

Семейните помощи за деца се отпускат с подоходен критерий, което гарантира, че с програмата на правителството ще бъдат подпомогнати домакинства, които изпитват затруднения да покрият нарасналите си разходи за транспорт. Програмата е разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията в изпълнение на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт. В него е регламентирано, че събраните във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия определени с постановление на Министерския съвет.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles