20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Кюфтета от карфиол за вегани и невегани (2 рецепти)

Вкусно ястие с незабравим вкус, ще Ви накарат да го приготвите отново

Карфиолът е зеленчукът на зимата. Той обаче не е само за туршия. От него могат да се приготвят изключително вкусни ястия. „Следвай ме“ Ви предлага две рецепти за кюфтенца – за вегани и невегани.

АВАНТИ

Със сигурност те ще се харесат на домашните Ви и те скоро ще Ви накарат да ги направите отново. За вашата трапеза продукти с отлично качество във веригата магазини АВАНТИ (ТУК).

Рецепта за вегани

Продукти: карфиол – половин голяма глава, сол – на вкус, къри на прах – на вкус, млян кимион – на вкус, брашно – 4 супени лъжици, овесени ядки – половин чаена чаша, семена амарант – половин чаена чаша, олио за пърженето.

Приготвяне: Амарантът се сварява, прецежда се. Карфиолт се разделя на „розички“ и се вари до омекване. Може да бъде запечен направо в тава с малко вода на дъното.Пасиха се заедно с амаранта. Добавят се овесените ядки, които са били накиснати в топла вода за около четвърт час. Добавя се и брашното. Слагат се подправките. Смесва се добре. Оформят се кюфтенца и се пържат в нагорещено олио.

Рецепта за невегани

Продукти: карфиол – 800 г, картофи – 300 г, олио или зехтин – 1 чаена чаша, галета – 5-6 супени лъжици, брашно – 5-6- супени лъжици, краве масло – 30 г, яйца – 2 броя, черен пипер-на вкус, сол-на вкус, магданоз.

Приготвяне: Почистеният и нарязан кочан от карфиола се вари заедно с почистените и обелени картофи около 10 минути. Добавят се 2 супени лъжичи растително масло. Прибавят се цветчетата от карфиола и варенето продължава до омекване. Всичко се пасира добре. Прибавят се яйцата, брашното и подправките. Ако има нужда от сгъстяване, се прибавят галета. Оформените кюфтенца се овалват в брашно и галета и се пържат. Още докато са горещи, им се слага отгоре малко краве масло. Могат да се поднесат със заквасена сметана, кисело мляко или друго сос на вкус, или само с обилна порция салата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles